Свят

Байдън предлага стотици хиляди мигранти да получат шанс за американско гражданство

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Съединените Щати Джо Байдън ще предложи потенциално гражданство на стотици хиляди имигранти без легален статут в страната. През следващите месеци администрацията му ще позволи на съпрузите на американски граждани да кандидатстват за постоянно пребиваване, без да се налага първо да напускат страната. Според властите действието на президента може да засегне до половин милион имигранти. Антонио и Бренда Вайе се запознават още в училище. Двамата са женени от близо 12 години и имат двама сина. Антонио е гражданин на Съединените Щати, а Бренда ще има право на легален статут съгласно новият план.

Дойдох в Съединените Щати, когато бях само на три години, заедно със семейството си, без легален статут. Пресякохме границата и от 30 години живеем тук.

Бренда Вале

Действията на Байдън се равняват на най-широката федерална защита на имигрантите от повече от десетилетие насам. Това създава политически контраст с кандидатът за президент Доналд Тръмп, чиято позиция включва масови депортации и реторика според която мигрантите са определяни като опасни престъпници. За да се възползва от новият план на Байдън, имигрантът трябва да е живял в Съединените Щати в продължение на 10 години и да е женен за американски гражданин. Ако молбата на имигранта бъде одобрена, той ще има три години, за да кандидатства за зелена карта и да получи временно разрешение за работа. През това време ще бъде защитен от депортиране.