Свят

Джо Байдън обяви нови мерки срещу мигрантската вълна от Мексико

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че ще спре обработката на молби за убежище на границата с Мексико, когато броят на незаконно влезлите в страната достигне праг, който той смята за „прекомерен“. Според висши служители на администрацията, заповедта ще влезе в сила, когато броят на пристигналите достигне 2 500 на ден. Това означава, че тя трябва да влезе в сила незабавно, тъй като броят им в момента е по-висок.

Това действие ще ни помогне да установим контрол върху границата и да възстановим реда. Тази забрана ще остане в сила, докато броят на хората, които се опитват да влязат незаконно, не бъде намален до ниво, което нашата система може да управлява ефективно. Ще изпълним тази заповед в съответствие с всички наши отговорности съгласно международното право.

Джо Байдън, президент на САЩ

След като заповедта влезе в сила, мигрантите, които пристигат на границата, но не изразяват страх от връщане в родните си страни, ще бъдат незабавно депортирани от САЩ в рамките на няколко дни или дори часа. На тези мигранти ще бъдат наложени наказания, които могат да включват петгодишна забрана за повторно влизане в страната, както и потенциално наказателно преследване. От своя страна Американският съюз за граждански свободи заяви, че ще подаде съдебен иск срещу решението на властите.

Само идеята, че нашият президент има властта да решава колко хора могат да упражняват човешките си права е обезпокоителна. Това би трябвало да е притеснително за всички в тази страна. Заповедта е в пълно нарушение на човешките права.

Лилиан Серано, изпълнителен директор на Коалицията на общностите от южната граница

Републиканци твърдят, че Байдън отново не е свършил нужното, някои от съюзниците на президента от Демократическата партия и ООН изразиха загриженост. Говорителка на агенцията на ООН за бежанците заяви, че хората, които се страхуват от преследване, трябва да имат достъп до безопасна територия.