Политика

ПП-ДБ и БСП отказаха да подкрепят Рая Назарян за председател на парламента (Обновена)

От Euronews България Euronews България

ПП-ДБ и БСП обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание. По-рано днес на брифинг в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че издига Рая Назарян за шеф на парламента и че от гласуването утре зависи съдбата на преговорите за съставяне на редовен кабинет.

По думите на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков кандидатката на ГЕРБ не е подходящият човек за този пост. „Ние я познаваме добре и не мислим, че е правилният човек да бъде на най-високата позиция в държавата“, коментира Петков преди срещата на парламентарната група на ПП-ДБ, като допълни, че коалицията няма да предлага друга кандидатура.

Твърдо оставаме опозиция. Борисов трябва да понесе две отговорности. Първата е, че не си спази уговорката за ротацията и падна правителството на акад. Денков. Втората му отговорност е, че сега е първа политическа сила - нека да си поеме отговорността като стабилна партия, която има лидерски потенциал. ПП-ДБ ще бъдем ясна опозиция в този парламент, ще отстояваме проевропейските политики, антикорупционните политики, и се надявам нашите избиратели да върнат доверието в нас. Нашата коалиция е заедно, имаме много добър диалог“, коментира Петков.

На въпрос относно коментара на евродепутата от ПП-ДБ, който заяви, че коалицията върви „по нанадолнището“, Петков заяви: „Това си е лично негово мнение“.

След проведено национално заседание на партията временният изпълняващ длъжността председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че социалистите също няма да подкрепят Назарян за председател на парламента. Междувременно на заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде председател на парламентарната група на БСП.

Зафиров подчерта изрично и че БСП няма да подкрепят и правителство на ГЕРБ, но може да участват в преговори по конкретни политики.

Утре, на първото заседание на Народното събрание, от БСП ще предложат Драгомир Стойнев за зам.-председател на парламента.

Ръководството на БСП е изпълнила и решението за невключването на Калоян Методиев в парламентарната им група като депутат. „Зад решенията стои единодушие“, обяви Атанас Зафиров.

На въпрос дали е имало напрежение около избора на председател на ПГ на БСП и кои са били кандидатите, Зафиров отговори, че напрежение, не е имало, но различни становища и несъгласие - да. „Надявам се в спокоен тон и диалог несъгласията да бъдат изчистени“, коментира временният председател на БСП, след което обясни, че други кандидати за поста не е имало. „Коалиционният съвет предлага на парламентарната група, тя утвърждава, нещо повече - имахме и единодушие на националния съвет за председател на ПГ“, уточни Зафиров.