Политика

Деница Сачева след срещата между ГЕРБ-СДС и ДПС: Нямаме право повече да губим времето на гражданите (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Хората очакват от нас резултати и работа в полза на техния дневен ред. Нямаме право да губим повече времето на гражданите. Това каза Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ-СДС в края на срещата им с ДПС в парламента в търсене на правителство на споделената отговорност.

ГЕРБ-СДС получи отказ за среща от ПП-ДБ и от "Възраждане", припомни Сачева.

Тя отбеляза сходството в програмите, които имат с ДПС. "По отношение на основните приоритети, свързани с Шенген, Еврозоната, ясни политики за пазара на труда, образование и модернизация и развитие на страната, от отношение на отбрана, съдебна реформа и борбата с корупцията", каза Сачева след края на преговорите, които се провдоха в сградата на Народното събрание.

Новоизбраният депутат от ГЕРБ-СДС отбеляза, че на 9 юни избирателите ясно са казали, че трябва да има политика на съгласие.

Получихме много ясен знак и сигнал от хората, които гласуваха, че нашият проевропейски избор се препотвърждава, добави тя.

Повече за първия ден от преговорите - разказва Стефан Борисов във видеото.

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов има готовност да оглави министерството в бъдещ редовен кабинет. Това заяви самият той, като уточни, че към момента не е получил такова предложение. 

Преговорите започнаха, ПП-ДБ и "Възраждане" отказаха да участват (Всичко по темата)

На срещата между представители на ГЕРБ-СДС и ДПС за съставяне на правителство, от страна на ГЕРБ-СДС преговорният екип включва Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. От страна на ДПС дойдоха: Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Енисова, Елван Гюркаш и Байрам Байрам.

Подробности - от Камелия Колева във видеото.

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да участва в преговорите за съставяне на правителство. "Съобразявайки се с волята на избирателите", ПП-ДБ отказват поканата за днес.

В своя позиция ПП-ДБ заявяват, че в Народното събрание ще бъдат "силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България".

"В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата програма. Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната", заявяват от формацията.

 

Председателят на партия "Демократи за силна България" Атанас Атанасов е получил мандат да разговаря с партньорите им от "Продължаваме промяната" за успешна съвместна работа в новото Народно събрание. Това съобщиха от ръководството на ДСБ, която е част от обединението "Демократична България". Отлива на избиратели от партията отдават на нарушен диалог със своите поддръжници. Национално събрание на ДСБ ще се проведе в началото на следващия месец.

От "Възраждане" също разпространиха позиция, в която се казва, че единственото правителство, което "Възраждане" ще подкрепи, е правителство с техен мандат.

"В случай, че получим мандат, при неуспешен първи и втори такъв, ще отправим покани към всички парламентарни сили, без ДПС, за разговори при подчертаване на петте задължителни условия за формиране на кабинет. Те са провеждане на референдум за запазване на българския лев, провеждане на референдум за излизане от НАТО, премахване на санкциите срещу Руската федерация и финансови компенсации за потърпевшите от тях български предприемачи, прекратяване на изпращането на военна помощ за Украйна и недопускане на въвличането на България във военния конфликт чрез изпращане на български военен контингент, свикване на преговорен екип за предоговаряне на условията за членството на България в Европейския съюз, които към момента не са изгодни."

Държавният глава Румен Радев свиква на първо заседание новоизбрания парламент в 9.00 часа на 19 юни (сряда) 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на Президентството.

 

Илияна Йотова: Всичко е в ръцете на ГЕРБ

Всичко е в ръцете на ГЕРБ и на останалите политически сили, и е редно те да откликнат на поканата. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти преди откриващата се днес международна конференция "Бъдещето на еврото и бъдещето на България в еврозоната".

Йотова взе отношение минути след като ГЕРБ-СДС съобщиха, че са изпратили покани до всички партии, представени в 50-ото Народно събрание, за разговори в търсене на подкрепа за сформиране на правителство.

Трябва стабилно правителство и стабилен парламент, убедена е Йотова. Тя отбеляза, че една от най-важните теми е именно приемането на еврото.

Диалогът в България трябва да започне, каза още Йотова и отказа да дава съвети. Партиите трябва да предложат формулата, убедена е вицепрезидентът.

Тя отказа да участва в хипотези по отношение на политическа партия на президента Румен Радев.

 

 

ГЕРБ–СДС изпрати покани за срещи до партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. По време на разговорите ГЕРБ–СДС предлага да бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

От страна на ГЕРБ–СДС преговите ще водят народните представители Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. Изпратените покани предлагат срещите да бъдат проведени в поредност според електоралната тежест на партиите на последните избори:

17 юни 2024 г.:

13:00 часа – ДПС

15:00 часа – ПП–ДБ (отпада - бел.ред.)

17:00 часа – "Възраждане" (отпада - бел.ред.)

 

18 юни 2024 г.:

11:00 часа – БСП

13:00 часа – ИТН

15:00 часа – "Величие"

Срещите ще се провеждат в сградата на Народното събрание. След всяка среща преговорният екип на ГЕРБ–СДС ще прави кратки изявления за представителите на медиите.

 

 

Припомняме, че след клетвата на новите депутати, старото Народно събрание ще бъде разпуснато. В същия ден се избират председател на парламента и заместник-председатели. Когато са сформирани и парламентарните групи, Румен Радев може да започне процедурата по връчване на първия мандат за съставяне на правителство. 

 

Българският народ няма да издаде присъда веднага на новото правителство, заради това, че в управлението участва ДПС. Това заяви в "Добро утро, Европа" ПР експертът Диана Дамянова. Тя не предвижда кабинетът да бъде свален, освен ако не направи голям гаф. Според Дамянова, ако има протести, те ще бъдат икономически, а не политически.

Цлято интервю с Диана Дамянова вижте във видеото:

 

Добре е ГЕРБ да бъдат чути в преговорите, които инициират. "Това каза в Добро утро, Европа" д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП-ДБ. Проблем според него е, че не се предлагат ясни критерии, а поредните сглобки. Симидчиев допълни, че преговорният екип е същият, който е взривил това, което политическите партии са постигнали в предишния парламент.

Вижте повече: