Политика

След срещата в парламента: ИТН поиска експертен кабинет, ГЕРБ отворени за още разговори (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Изслушахме идеите на ГЕРБ, ще трябва да обсъдим и с колегите да помислим, това е първа среща, нищо конкретно не се случи. Това заяви Тошко Йорданов след първите разговори в парламента между преговорния екип на ГЕРБ и представителите на ИТН относно възможността за съставяне на редовно правителство.

"Ние сме за експертен кабинет. Но от идеята за експертен кабинет до реализацията му има твърде много работа. Още нямаме отговор на тези въпроси. Имена не са обсъждани, чухме идеите на ГЕРБ за управленска програма по сектори, разговорът беше конкретен, не общ. Ние споделихме някои наши приоритети и това е", посочи Йорданов.

"Между идеи и реализация има огромен път за извървяване, смятаме, че трябва да е експертен кабинет и точка по въпроса", каза още той.

Срещата с ИТН премина в конструктивен дух, разговаряхме по конкретни политики, заяви Деница Сачева след края на разговорите, предаде БТА.

Подробно обсъдихме политики, свързани с образование, пазар на труда, енергетика, съдебна реформа. Теми, които представляват интерес и поети ангажименти и обещания от колегите от ИТН в рамките на тяхната предизборна кампания, отбеляза тя.

Оставихме вратата отворена да продължим нашите разговори конкретно по политики, заяви Сачева. Тя посочи, че разговори по състав и структура на правителство не са водени.

На въпрос може ли да се каже, че ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН ще направят правителство, Деница Сачева коментира, че няма такава новина на този етап.

До този момент партията на Бойко Борисов успя да проведе официални разговори за съставяне на правителство единствено с ДПС и ИТН, след като ПП-ДБ, “Възраждане” и БСП отказаха да се отзоват. Седмата политическа сила в 50-ото НС – „Величие“ също не дойдоха на разговори с преговарящия екип на ГЕРБ.

В своя позиция социалистите обясниха решението си да откажат разговори с това, че орматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза, в която сме поставени последните години".

БСП остават в опозиция и няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС. Това заяви в "Добро утро, Европа" депутатът от левицата Иван Иванов. Според него, Бойко Борисов ще бъде отговорен, ако се стигне до нови парламентарни избори. Иванов не е оптимист, че правителство ще бъде сформирано, но допуска подкрепа за кабинет от страна на "Величие".

Цялото интервю вижте във видеото:

 

„Възраждане“ застава категорично като опозиция. Това заяви заместник-председателят на партията Цончо Ганев. Той уточни, че от формацията са отказали поканата от ГЕРБ за разговори, защото по думите му ще се прокарват политики, които не са дневния ред на обществото.

Важно е България да излезе от безвремието. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира хода на преговорите за съставяне на правителство. Тя призова да се изчака краят им. И допусна, че на лидерски срещи за кабинет може би ще се отзоват повече партии.

ИТН запазват мълчание дали ще се отзоват и дали биха подкрепили правителство. От партия "Величие" обявиха, че биха участвали в разговори, но не с преговорния екип на ГЕРБ, а лидерска среща между Бойко Борисов и Николай Марков.

През вчерашния ден среща се състоя само с ДПС. ГЕРБ-СДС и Движението обявиха сходства по основни приоритети. ПП-ДБ и "Възраждане" не се отзоваха на поканата на ГЕРБ, като обявиха, че остават в опозиция.  

 

Правителство най-вероятно ще бъде сформирано с участието на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Не е изключено и участие на "Величие". Около това мнение се обединиха анализатори в "Добро утро, Европа". Първият тест за новото управление, според тях, ще бъдат назначенията в съдебната система. Експертите допускат сериозни вътрешни трусове в новия парламент, не са изключени и протести. А 4-годишен мандат на това Народно събрание, според анализатори, е малко вероятен.

Целия разговор с Милен Любенов и Елена Дариева вижте във видеото:

 

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че е оптимист за сформирането на редовно правителство, От Брюксел, където участва в неформална среща на лидерите от ЕС, той допълни, че се надява на правителство още с първия мандат.