Политика

Борисов с ултиматум: Ако утре не изберат Рая Назарян за шеф на НС, разговорите за кабинет спират

От Euronews България Euronews България

„Утре ще предложим Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание и ще чакаме гласуването. От гласуването ще стане ясно дали ще продължим да преговаряме.“

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията, предаван на живо във фейсбук. Той се оплака, че партията му не получавала необходимата споделена отговорност за управлението на страната. Според Борисов най-стабилната управленска формула е евроатлантическо мнозинство между първите три партии – така, както било при „сглобката“.

По-рано днес дамският преговорен екип на ГЕРБ се срещна с ИТН. След разговорите стана ясно, че двете формации са обсъдили политиките и приоритетите, които според тях трябва да застъпва следващото редовно правителство, но не се е стигнало до конкретни ангажименти за подкрепа на кабинет.

Борисов похвали ДПС за поведението им след изборите, а нападна ПП-ДБ за това, че не искали да се реваншират на ГЕРБ, че близо година крепели „сглобката“ в името на геополитическата ориентация на страната.

„Продължаваме Промяната - Демократична България“ трябва да се реваншират. В Европейския парламент нашите депутати преговарят заедно. Но нищо от това не се зачита. От някаква гора казват, че трябва да има реванш. Сега трябва да се реванширате“, каза Борисов.

 

„Вместо това получаваме популистки искания от други партии, но искат правителство, за да понесем само ние отговорност. ПП-ДБ дори не ни върнаха жеста“, добави Борисов и допълни, че няма да забрави предизборните билбордове на ПП-ДБ и няма да допусне те да станат реалност.

„Подразних се от десетките анализатори, че всичко е било договорено. Ние такива договорки, извън преговорния екип не правим и не се договаряме. Тук говорим за критично състояние на държавата, време за отговорност, а не за тяснопартийни интереси, да си спасиш партийката си със затихващи функции и да отидеш в опозиция и да лаеш всеки ден срещу тези, които са се нагърбили да спасят държавата. Не е честно и няма да стане“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

 

Коя е Рая Назарян?

Предложената за председател на Народното събрание Рая Назарян е част от дамския преговорен екип на ГЕРБ за съставяне на правителство по време на 49-ото НС и преди старта на 50-ия парламент.

Тя е на 38 години и е родена във Варна. Неомъжена с едно дете.

От 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия.Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право. Специалист по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.

Рая Назарян е депутат от 24-и многомандатен избирателен район – София.

В 49-ото Народно събрание тя беше председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията. В предишния парламент тя беше и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.