Свидетелства на времето

"Свидетелства на времето": Лятото на 1990 г. - българският порив за промяна

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ
Политически сблъсъци и първи стъпки към демократизация
Лятото на 1990 г. – застоялият бент на историята е взривен от събития, доскоро невъзможни в българската действителност. След първия тур на изборите на 10 юни и резултатите, даващи победата на доскорошната комунистическа партия пред демократичната опозиция, страната осъмва с протести и блокади. Призивите са да не се признае вота, опорочен от манипулации и фалшификации, но ръководството СДС взема решение резултатите да бъдат приети.
Много наши приятели не разбират смисъла на нашите проценти. Мнозина възприемат тези резултати като наше поражение. Това просто не е вярно! Ще ви обясня. Ние имаме две възможности да победим – естествено, най-хубавата беше да спечелим 65 – 79 %, за да направим мощно и силно правителство. Но в България това още не е възможно. Ние не сме Чехословакия, не сме Полша, не сме Унгария – това е реалността!

Желю Желев – председател на СДС (1989 -1990), 12.06.1990

Преди и между двата тура на парламентарните избори за Велико народно събрание, провели се в смесена пропорционална и мажоритарна система, действа предизборното студио на СДС, което изиграва важна роля в развилите се събития.

 

Сама по себе си организацията беше доста стихийна и нестройна. Решенията се взимаха от координационния съвет на СДС и се спускаха до предизборното студио по единствената тогава телевизия. Аз тогава бях главен редактор на това студио и изпълняваме. Имало е дебати, имало е опоненти на едно или друго решение, но в края на краищата радостта, че ще се свърши веднъж завинаги с всичко това надделяваше. Доста лекомислено излъчвахме тези студиа, но ефектът от тях беше много голям. Там вложиха всичко от голям брой креативно хора, главно кинаджии, които измисляха клипове, вадеха архиви, префасонираха ги, много хубаво беше. Участваха Георги Дюлгеров, Олег Ковачев, Тони Ковачева, Боян Папазов, Евгений Михайлов с неговия прословут запис направен на 14 дек. 1989 г., когато Петър Младенов казва „по-добре да дойдат танковете…

Бойко Станкушев - журналист, шеф на предизборното студио на СДС - 1990 г.

На 14 юни т.нар. „танкова касета“ е излъчена и общественото недоволство достига върхова степен, като студенти окупират Софийския университет два дни преди това. Исканията са категорични – оставка на Петър Младенов, оповестяване на всички нарушения на изборите и започване на разследване по тях.

 

Студентите са както винаги най-активната и най-чистата и съвестна част от населението на една страна. Това е в цял свят, нашите студенти не падат по-долу в никакъв случай.

Петър Берон – секретар на СДС (1989 -1990), 12.06.1990

Ако не бъдат оповестени реалните мащаби на изборните фалшификации, ако не бъдат изпълнени нашите искания за снемане на информационното затъмнение имам готовност да продължим окупацията безсрочно.

Атанас Кирчев – съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества, 12.06.1990

„Студентите окупираха университета. Аз тогава ходих няколко пъти, мен ме пускаха, да вкарвам екипи да снимат, да видят какво става вътре. Те пускаха избирателно, не всеки. Отвън имаше доста високопоставени служители на Държавна сигурност, които обикаляха около оградата на Софийския университет и казваха, че тази работа няма да завърши добре, че това е резултатът от демокрацията, че всички имаме ново бъдеще и защо се притесняват младите, че бъдещето е тяхно и т.н.“, разказва Бойко Станкушев.
На 4 юли започва протестна седяща стачка, прераснала в палатков лагер „Градът на истината“, където хората настояват БСП да признае фалшификацията на изборите, да бъде оповестено имуществото на БСП и да се определи дата за процес срещу Тодор Живков. На 6 юли Петър Младенов подава оставка като председател (президент) на България, заради т.нар. „танкова касета“.
Поех президентството като законно избран държавен глава със съгласието на всички политически сили. Виждам своята мисия единствено в преуспяването на демократична България. Никога не съм мислил за друго, освен за добруването на държавата и народа. Мисля, че на 10 ноември 1989 г. изпълних своя граждански дълг.

Петър Младенов – председател (президент) на България (1989 – 1990)

Принуден да напусне президентския пост Петър Младенов се оттегля, но гражданското недоволство не стихва. „Градът на истината“ се разраства, а исканията към доскорошните комунисти са за изнасяне на фактите около 45 годишното им управление. Великото народно събрание започва работа с избирането на нов държавен глава. След договорка между БСП и СДС на най-високия пост в държавата на 1 август застава Желю Желев.

 

Уважаеми, г-н Желев, изпълнени с надежда, че издигането ви на този пост е истинска стъпка по пътя на демократизирането на страната, най-сърдечно ви поздравяваме с избора. Ние, хората от движението „В името на истината“, приели своя свещена харта, ви уверяваме, че няма да отстъпим от всичките си справедливи искания до пълното им удовлетворяване. Надяваме се и вие да приложите си, освен личностните си качества и цялото си влияние като председател (президент) в подкрепа на истината.

Ели Скорчева – актриса, 02.08.1990

На 26 август напрежението около Партийния дом ескалира. Пламен Станчев - член на движение "Инициатива за гражданско недоволство" заявява, че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се премахне петолъчката, която според него е символ на чужда държава.

 

Когато отидох там, Радой Ралин с отец Амбарев и други, които не познавам, разговарях с тези момчета, които бяха решили да се самозапалят тази вечер. Всички бяхме смутени, а Радой Ралин каза: „Г-н Йосиф Петров, най-старият народен представител ви моли да не го правите.“ Аз се намесих, а с момчето Пламен, чиито дрехи бяха подгизнали от бензин и кореселин се заговорих и му казах: „Абе, чакайте, не бързайте, днес е неделя, неработен ден, няма хора…

Йосиф Петров – депутат от СДС във ВНС, 27.08.1990

Пожарът бързо обхваща цялата сграда. Нападателите изхвърлят от прозорците мебели и документи и ги палят на площада. Някои от тях изнасят от сградата бутове шунка и други колбаси и твърдят, че вътре е пълно и с други дефицитни стоки. Милиционерите, които са  около сградата, не се намесват, а в продължение на два часа събралите се на площада не допускат до сградата пожарни коли и специални части на милицията с шлемове.

 

Считам, че това са били тактически ходове за изпускане на парата и сваляне на напрежението. В края на краищата какво се промени? Реално до пролетта на 1997 г. България се управляваше 100% от старата номенклатура, а след това не чак толкова.

Бойко Станкушев - журналист, шеф на предизборното студио на СДС - 1990 г.

Н.Л.: Преди 35 години имахме обединяваща идея – да „разградим системата“, както се казваше тогава. Сега какво може да ни обедини като нация, като цел, като идеал, който да ни показва пътя напред в следващите 15- 20 години?      
Б. С.: Сега това, което може да обедини хората е да се регенерира, реконструира системата, така че тя да бъде много по-ефективна и да остават много повече пари за разпределение, без да казвам, че трябва да доминира лявата идея. А просто натрупванията да се използват справедливо, рационално, интелигентно и даже бих казал хитро. Политиците, без изключение, да се държат по-смирено, защото ерата на абсолютните лидери, на хората, които еднолично решават дори в собствените си партии какво и как да се случва, от тази година реално ще започне да изчезва. Вождовете много често грешат и това в България се случва в продължение на 34 години. Трябва по някакъв начин да се предотврати. Трябва да се даде възможност да се развият инструментите за пряка демокрация. Хората, освен да гласуват, да имат право да осъществяват и обществен контрол, главно върху основните фондове, които се разпределят, което до момента го няма. Самите партии трябва да направят така, че в съдебната система да се извършат сериозни промени, защото това е „болният човек“ на модерна България. А може, защото дефицитът на справедливост, който съдебната система генерира, е най-голямата болест в съзнанието на мислещия човек.“
На 4 октомври 1990 г., малко след 9 часа сутринта, символът на комунистическата диктатура – петолъчката над Партийния дом е демонтирана. Една битка за демократизация е спечелена, предстоят още много.