Икономика

АЦБ обяви рецесия в края на годината и повиши лихвите

От Euronews България Euronews България
Britain Economy 22216301576652 Снимка: AP

В четвъртък Английската централна банка (АЦБ, Bank of England) прогнозира, че икономиката на Обединеното кралство ще навлезе в рецесия в края на годината, и повиши лихвените проценти с най-голяма степен от повече от 27 години насам, стремейки се да укроти ускоряващата се инфлация, предизвикана от последиците от руската инвазия в Украйна.

Повишението на лихвения процент с три четвърти от пункта доведе до достигане на 1,75% - най-високата стойност на основния лихвен процент на банката от световната финансова криза през декември 2008 г. насам. Повечето икономисти очакваха повишението, след като преди две седмици управителят Андрю Бейли заяви, че централната банка на Обединеното кралство ще "действа решително", ако инфлационната картина се влоши.

 

И тя ще се влоши

Според банката инфлацията ще се ускори до над 13% през последните три месеца на годината и ще остане "много висока" през по-голямата част от 2023 г. Прогнозата отразява рязко увеличение спрямо 40-годишния връх от 9,4%, регистриран през юни.

Според прогнозите на банката инфлацията ще достигне най-високата си точка от повече от 42 години насам на фона на удвояването на цените на едро на природния газ, свързано с войната. Цените на енергията ще тласнат икономиката към петмесечна рецесия - като брутният вътрешен продукт ще се свива всяко тримесечие през 2023 г.

 

Растежът след това е много слаб според историческите стандарти

Централните банки в цял свят се борят да контролират нарастващата инфлация, без да доведат до рецесия икономиките, които тъкмо започват да се възстановяват от пандемията от коронавирус. По-високите лихвени проценти повишават разходите за заеми за потребителите, предприятията и правителството, което обикновено намалява разходите и облекчава повишаването на цените. Но подобни стъпки вероятно ще забавят и икономическия растеж.

Федералният резерв на САЩ предприе агресивни действия, като през всеки от последните два месеца повишаваше основния си лихвен процент с три четвърти от пункта до диапазона 2,25%-2,5%. Първото увеличение на Европейската централна банка от 11 години насам беше по-голямо от очакваното - с половин пункт миналия месец, за да укроти рекордната инфлация.

 

Миналата седмица Международният валутен фонд намали прогнозата си за глобалния икономически растеж.

МВФ се позовава на по-високата от очакваното инфлация, продължаващите епидемии от COVID-19 в Китай и по-нататъшните последици от войната в Украйна. Икономиката на Обединеното кралство вероятно ще се развие само с 0,5% през следващата година, което е най-бавният темп на растеж сред развитите икономики в света, заяви МВФ.

 

Обстановката е особено сложна за централните банки, тъй като много от факторите, определящи инфлацията, са извън техния контрол, особено цените на храните и енергията, които се повишиха поради несигурността около руската инвазия.

Но този външен натиск вече се настанява в икономиката на Обединеното кралство, като работниците от публичния и частния сектор настояват за увеличение на заплатите, за да не се допусне инфлацията да подкопае жизнения им стандарт.

 

Това обяснява защо на последното заседание на КМП приехме формулировка, от която става ясно, че ако видим признаци за по-силно задържане на инфлацията, а определянето на цените и заплатите биха били такива признаци, ще трябва да действаме решително"

Андрю Бейли, АЦБ

Последният път, когато Великобритания одобри подобно увеличение на лихвения процент, беше през декември 1994 г., когато решенията за лихвените проценти все още се вземаха от ръководителя на държавната хазна след консултация с управителя на централната банка.

 

Английската централна банка прогнозира, че инфлацията ще достигне над 13% през последните три месеца на годината и ще остане "много висока" през по-голямата част от 2023 г.

"Тъй като цените на природния газ продължават да достигат рекордни нива, както домакинствата, така и предприятията ще усетят голямо увеличение на сметките си за енергия през зимата и през 2023 г.", заяви Джак Лесли, старши икономист във фондация Resolution, мозъчен тръст, фокусиран върху жизнения стандарт на семействата с ниски и средни доходи.

"Колко дълго ще продължи тази висока инфлация е много несигурно, но кризата с разходите за живот изглежда ще продължи по-дълго и ще засегне домакинствата по-силно, отколкото се очакваше досега."

Но дори при целия натиск за голямо увеличение на лихвените проценти някои икономисти смятат, че Английската централна банка ще остане предпазлива, тъй като се стреми да защити икономическия растеж.

Дийн Търнър, икономист в UBS Global Wealth Management, заяви, че е сигурен, че банката ще повиши лихвените проценти, само че не и с колко.

"Какво да прави един централен банкер?", попита той. "Дали трябва да даде приоритет на текущата инфлация, която в по-голямата си част се дължи на фактори извън контрола на Английската централна банка, или на отслабващия фон на растежа? Не им завиждам."