Добро Утро, Европа

МВФ намали прогнозите за глобалния растеж през 2022 и 2023 г.

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Международният валутен фонд влоши прогнозата си за световната икономика през следващите две години. Сред причините за това са рязкото покачване на инфлацията и последвалото затягане на политиките на централните банки.

Според МВФ, повишаването на основните лихвени проценти несъмнено ще доведе до икономически разходи, но отлагането на тази мярка би било още по-лошо.

Експертите твърдят, че трите най-големи икономики в света - САЩ, Китай и Еврозоната, се задъхват и са изправени пред по-високи нива на инфлация от предварително прогнозираните.

Световната икономика все още не е преодоляла последиците от пандемията и руската инвазия в Украйна. Сега сме изправени пред мрачни и несигурни перспективи. Растежът на световното производство ще се забави до 3,2% през тази година и 2,9% през следващата, докато инфлацията е ревизирана нагоре до 6,6% в развитите икономики и 9,5% в нововъзникващите и развиващите се икономики. Трите най-големи икономики в света - САЩ, Китай и Европа - се намират на дъното.

Пиер-Оливие Гуриншас, главен икономист на МВФ

Прогнозата за растежа за Еврозоната се е понижила само с 0,2 пункта - до 2,6 на сто заради лошите перспективи в Германия, Франция и Испания.

Многобройните рискове, упоменати от МВФ в последните му прогнози през април, започнаха да се конкретизират и може да се озовем отново на ръба на световна рецесия две години след предишната, предупреди той.

Войната в Украйна вече се отрази на икономиките в целия свят, въпреки че тази седмица между Киев и Москва беше постигнато споразумение за износ на зърно в опит да се предотврати глобална продоволствена криза.