Свят

Предизборната битка за президентския пост в Иран набира скорост

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Предизборните кампании в Иран набират скорост с наближаването на президентския вот на 28 юни. Петима хардлайнери и един реформаторски кандидат се състезават за президентския пост, след като Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер миналия месец. Гласуването се провежда след последните избори, на които се наблюдаваше рекордно ниска избирателна активност, и в момент, когато напрежението остава високо заради бързо развиващата се ядрена програма на страната, както и заради войната между Израел и Хамас. Сред конкурентите е Саид Джалили, виден хардлайнер и един от основните преговарящи по ядрената програма на Техеран.

Със сигурност ще бъде избран кандидатът, който най-много прилича на Ебрахим Райси. Той ще завърши плановете му и дори ще бъде по-добър от него.

Мохамед Мирзае, 37 г., жител на Техеран

Единственият кандидат, който се отличава с умерените си възгледи, е Масуд Пезешкян, хирург и член на парламента, подкрепян от реформаторите в страната. На среща с жени в петък Пезешкиан изрази подкрепа за дамите, които отказват да носят хиджаб, и разкритикува моралната полиция на страната за това че ги "тормози".

Жените, които носят различни дрехи, нямат никакви проблеми с нашите убеждения и вяра. Те искат да се обличат по този начин, а другите искат да се обличат по различен начин. Но когато ги тормозим, ние ги настройваме срещу нас.

Масуд Пезешкян, кандидат на реформаторите

След смъртта на Махса Амини, млада жена, която умира през 2022 г., след като е арестувана за това, че уж не е носила забрадка, много жени не спазват задължителния дрескод в знак на протест. Сред другите кандидати са Мохамед Гагир Калибаф, Алираза Закани, Мустафа Пурмохамади и Амир-Хюсеин Хашеми.