Общество

Кап. Васил Данов: Лобито на МиГ-29 постоянно стопира обновлението на българските въоръжени сили

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Най-лесното обяснение за управляващите, началниците в Министерството на отбраната и за командването във Военновъздушните сили при катастрофи като тази в „Граф Игнатиево“, е човешката грешка. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ кап. Васил Данов от Атлантическия съвет на България.

Конкретните технически параметри все още не могат да се обсъдят, защото не е приключило разследването, а и прокуратурата излезе със становище, че е рано да се обсъжда конкретните вина и отговорности или да бъдат посочени виновници.

По думите на кап. Данов ако погледнем и подобни инциденти в миналото, ще забележим една верижна реакция:

„Става дума за това, че има недостатъчен брой летателни часове, недостатъчни ресурси, грешки и укриване на грешки в командната верига“, посочи той.

През последните 20 години има системна грешка – авиационното лоби, лобито на МиГ-29, постоянно стопира обновлението на българските въоръжени сили, защото задържа развитието на най-революционния и технологично мощния вид въоръжени сили – авиацията.

Кап. Васил Данов посочи още, че и превъоръжаването на българската армия е закъсняло с над 20 години, но това особено ясно личи в авиацията.

„Забави се техническото, интелектуално, човешко превъоръжаване, за да може да летят неколцина генерали на своите любими МиГ-29, да взимат летателни добавки неколцина полковници и генерали, които по бойно разписание няма да летят при военни действия, всичко това доведе до тези жертви и нещастия. Трябваше отдавна да бъдат снети от въоръжение МиГ-29“, категоричен беше кап. Данов.

Целия разговор вижте във видеото.