Свят

Хиляди иранци се стекоха на погребението на Ебрахим Раиси

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди иранци излязоха в град Табриз, за да почетат паметта на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа на хеликоптер близо до границата с Азербайджан. Той беше заедно с външния си министър и още седем души. Държавната телевизия излъчваше на живо кадри на опечалени, много от които облечени в черно. По време на предаването се виждаше и камион, покрит с бели цветя, превозващ ковчези, увити в националния флаг. Впоследствие тялото на Раиси беше транспортирано от Тебриз до летището в Техеран, след което се отправи към свещения шиитски мюсюлмански град Кум. Там ще се проведе молитва, на която начело ще бъде лидерът Аятолах Али Хаменей. Оттам тялото на Раиси ще бъде върнато в столицата, преди да бъде транспортирано в родния му град Машахд, в Източен Иран, за погребение в четвъртък.

Изказваме съболезнования за мъченическата смърт на скъпите приятели, които изгубихме, най-вече на великия и ценен ислямски учен, негово превъзходителство Ебрахим Раиси, президент на нашата страна.

Аятолах Мохамед Али Мовахеди Кермани, ръководител на Асамблеята на експертите

Въпреки че според държавната телевизия в Табриз се е появила голяма тълпа, някои хора виждат рязък контраст в обществената скръб в сравнение с предишни погребения на други висши фигури в историята на Ислямската република. Контрастно на факта че Иран обяви петдневен траур за Раиси, нямаше почти нищо от емоционалната реторика, която съпътстваше смъртта на висшия командир на елитните Революционни гвардейци Касем Солеймани, убит от американска ракета през 2020 г. в Ирак. В същото време властите в Иран определиха датата за президентския вот, като гласоподавателите ще трябва да отидат до урните на 28 юни.

Iran Pogrebenie Ebrahim Raisi AP Опечалените се събират около камион, превозващ покрити със знамена ковчези на президента Ебрахим Раиси и неговите спътници, които загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя в планински район в северозападната част на страната, по време на погребалната им церемония в град Тебриз, Иран, 21 май 2024 г. (Офис на иранското президентство чрез AP)