Свят

Анализатор: Катастрофата с Раиси ще сплоти иранския народ

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Катастрофата може да доведе до един ефект на сплотяване на хората около ръководството на страната, около флага. Това е една от възможностите. Мисля, че призивите, отправени от някои западни журналисти, че сега е времето народът да се вдигне срещу режима, едва ли ще бъдат посрещнати топло от иранците.“

Това каза в ефира на Euronews Primetime журналистът и историк от БАН Мариян Карагьозов по повод смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан, които загинаха в инцидент с хеликоптер.

„Бившият ирански външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че този инцидент е вследствие на американската политика за налагане на санкции срещу Иран, поради което иранската авиация няма достатъчно резервни част и това води до инциденти“, посочи Карагьозов.

По неговите думи Иран се чувства обкръжен от американски бази.

„Реториката, че САЩ и Израел може да започнат война във всеки един момент заради иранската ядрена програма, не помагат за облекчаване на опасенията на Иран“, коментира още историкът и добави, че Техеран се стреми да изгради мрежа за влияние в различни страни чрез организации и групировки като Хизбула или йеменските хути, да се застрахова срещу подобна атака, изграждайки своеобразен „външен щит“.


Целия разговор вижте във видеото.