Политика

Анализатори: Успехът на „Величие“ се дължи и на приказната линия – ясни послания с добри и лоши герои

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Това, че Тик Ток звезда от Кипър стана евродепутат е грешка, Европейският парламент ще го премаже, той няма да може да вирее и функционира правилно като евродепутат. Такъв анализ направи комуникационният експерт Александър Христов в ефира на „Добро утро, Европа“ по повод 24-годишния инфлуенсър от Кипър Фидиас Панайоту, който се яви на европейските избори като независим кандидат и спечели 19,4% от гласовете.
Според него обаче това трябва да даде сигнал на традиционните политически сили не само в Европа, а и в целия свят за тази вълна от гласоподаватели, които дават гласа си за непопулярни кандидати.

 

Това е поставянето под въпрос на авторитета на традиционните източници на информация – правителство, неправителствени организации и медии и желанието на хората да търсят информацията и да я получават – това става чрез социалните медии, като те им казват това, което искат да чуят и ги забавлява.

Александър Христов, комуникационен експерт

Според журналиста Георги Марчев, това не е изненада, защото не се случва за първи път у нас и в Европа, но се случва много отчетливо и видимо.

„В това, което се случи у нас с партия „Величие“ има приказна линия – ясни послания, позиционирани герои – добри и лоши, както и действия, които те определят като добри или лоши“, посочи журналистът.

Целия разговор вижте във видеото.