Европа

Tik Tok звезда стана евродепутат: Фидиас Панайоту признава, че никога досега не е гласувал

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Докато вниманието на избиратели и анализатори беше насочено към крайнодесните и центристки партии, за първи път Тик Ток звезда стана евродепутат. 24-годишният инфлуенсър от Кипър Фидиас Панайоту се яви на европейските избори като независим кандидат и спечели 19,4% от гласовете.

Панайоту успя да изпревари кандидати на крайнодясната партия "Елам" и на центристката "Дико" , Така той ще бъде един от шестте представители на островната държава в европейският парламент. Панайоту започва своята кариера в ютуб през 2019. Вече има над 2 милиона и половина последователи. Той качва разнообразни видеоклипове - от шеги и скрити камери, през влогове за пътувания до различни предизвикателства. Поставя си и цел - да прегърне 100 знаменитости. Сред тях и Илън Мъск. А мисията му да прегърне милиардера и собственик на Тесла не само се увенчава с успех, но и с 14 милиона гледания в социалните мрежи - след месеци на чакане пред централата на X. 

Самият Фидиас казва, че той е единственият напълно независим кандидат, чиито единствено оръжие са социалните медии, избран на такава позиция. Той води кампанията си за евродепутат единствено и само в Тик Ток. Неговите последователи се превърнаха и в негови избиратели - недоволни от класическата политика. Фидиас споделя открито, че никога преди не е гласусал и не знае как работи Европейският парламент, но щом може да се научи да бъде инфлуенсър, може да се научи да бъде и евродепутат. Докато в Европа крайнодесните набират популярност - едно нещо е сигурно.  според експертите Социалните медии ще продължат да се използват като средство за набиране на избиратели и именно те са били козът, с който крайната десница е спечелила младите в Европа