Европа

Евродепутати призоваха ЕП да приеме директива за борба с дискриминацията

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

ЕС трябва да приложи нов пакт за миграцията и убежище, но това законодателство може да допринесе за увеличаване на речта на омразата и на проявите на дискриминация. Това бе и един от аргументите за бързото приемане на Директивата на блока за борба с дискриминацията по време на следващия мандат. 

 

Знаем със сигурност, че чернокожите хора в ЕС, лицата от лгбти общноста, и хората от ромски произход, са част от тези, които се сблъскват с дискриминация в ежедневието си. И трагичното е, че това нараства. Страхувам се, че Пактът за миграцията и няколкото му части няма да ни помогнат в борбата с расизма, а по-скоро обратното. 

Алис Кунке, член на ЕП, Зелени/ЕСА, Швеция

През 2008 г. Европейската комисия за първи път се опита да създаде цялостен закон за борба с всички видове дискриминация, извън съществуващите правила за пазара на труда. Съобщава се, че някой гражданите се сблъскват с предизвикателства при закупуването на жилище, записването в определено училище или влизането в заведение за отдих. Основни причини за това са тяхната раса, сексуална ориентация или религиозни убеждения. Какво обаче казват предизборните програми на седемте политически партии в Европейския парламент?

Само социалистите и левите ясно обещават, че ще за приемането на директивата. Другите групи се позовават на необходимостта от борба срещу всички форми на дискриминация, расизъм и изключване. Европейската мрежа за борба с расизма изготви обещание за поемане на ангажименти за борба с този проблем и помоли кандидатите да го подпишат.

 

 

Ние вярваме, че ако се преразгледа текста може да се направи рамка, която да покрие всички форми на дискриминация. Има пропуски в сегашния текст на Директивата за равно третиране. В тях има неща, които са останали неадресирани. 

Джули Пакоет, служител, ENAR

Съветът на ЕС, който обединява 27-те държави членки, блокира директивата, като някои правителства твърдят, че тя нарушава националната компетентност и че прилагането ѝ би било твърде скъпо.