Свят

Аржентина се бунтува: Масов протест и сблъсъци срещу спорен законов пакет на президента Милей

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Полицаи влязоха в сблъсъци с протестиращи в Буенос Айрес срещу реформите на президента Хавиер Милей. 

В същото време Сенатът на Аржентина прие с разкила от 1 глас пакет с нормативни текстове за реформа на държавната администрация и данъчната система. 

37 сенатори гласуваха “за”, а 36 - “против”. По време на дебатите, протестиращите пред сградата на Конгреса поискаха оттегляне на спорния икономически план. Стигна се до палене на коли и хвърляне на камъни и коктейли "Молотов". Полицията разпръска демонстрантите с водни оръдия и сълзотворен газ. Властите съобщиха за 20-ина ранени полицаи са ранени, а от демонстрантите са пострадали 40-ина души. В това число и петима депутати от опозицията. 

Това е катастрофален закон за аржентинския народ, в който е заложена реформа на пазара на труда без обезщетения при напускане. Работниците отново ще плащат данък върху доходите. Президентът "Терминатор" ще бъде упълномощен да предприема всякакви мерки.

Пабло Мояно - синдикален лидер

Одобрените законопроекти са предназначени да увеличат правомощията на държавния глава в областта на енергетиката, пенсиите и сигурността. Заложени са нови мерки за стимулиране на инвестициите, дерегулиране на икономиката и намаляване на бюджетния дефицит. 

Този закон e насочен срещу всички работници в Аржентина. Аз съм пенсионирана учителка и не искам да бъда последно поколение пенсионери в моето семейство. 

Нанси Юлан - пенсионерка 

След одобрението му в Сената цялостният законодателен пакет отива в долната камара на Конгреса, където депутатите трябва отново да го обсъдят и одобрят. Ако това се случи, проектът с предложените от президента Милей промени ще стане първият прокаран от него закон от встъпването му в длъжност миналия декември.