Свят

Победата на Милей може да провали търговското споразумение между ЕС и Аржентина

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Победата на Хавиер Милей в Аржентина може да провали преговорите за търговско споразумение между ЕС и Меркосур. По време на кампанията си крайно десният либертарианец заплаши да напусне търговския блок, формиран от Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. 

"Непостигането на споразумение със страните от Меркосур и нератифицирането на споразумението за асоцииране би било голяма загуба за Европейския съюз, не само в икономически план, но и от гледна точка на отношенията с Латинска Америка. През последните няколко години съюза усилено се опитва да възстанови влиянието си в Латинска Америка, особено след руското нахлуване в Украйна, когато Брюксел се опита да се сдобие с възможно най-много съюзници", казва Густаво Мюлер, изследовател от Центъра за изследване на глобалното управление в Льовен.

Въпреки тези трудности, Брюксел поздрави Милеи и заяви, че възнамерява да поддържа партньорството, по-специално като финализира преговорите по споразумението между Европейския съюз и Меркосур във възможно най-кратък срок. Търговският договор беше договорен по принцип през 2019 г., но допълнителните екологични ангажименти, поискани от ЕС, тази година накараха Бразилия и Аржентина да потърсят нови отстъпки. Сега избирането на човек, отричащ изменението на климата, какъвто е Милей, може да се превърне в още един аргумент за някои държави - членки на ЕС, да се откажат от процеса. 

"Новото правителство в Аржентина, което отрича последиците от изменението на климата, представлява нова пречка, особено от гледна точка на ЕС и по-специално позицията на Европейския парламент. Но в същото време най-важната страна в тези преговори, когато става въпрос за изменението на климата, е тази, която притежава по-голяма част от горите на Амазонка, а именно Бразилия, и там трябва да се проведат повечето преговори", допълва Мюлер. 

Следващата среща на върха на Меркосур е насрочена за 7 декември в Рио де Жанейро. И някои вече се изкушават да настояват за решение дотогава, преди Милей да встъпи в длъжност само няколко дни след това на 10-и.