Свят

Изненада след първия тур на президентските избори в Аржентина

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министърът на икономиката на Аржентина Серхио Маса опроверга очакванията, като спечели повече от 36% от гласовете на президентските избори в неделя, което го изправи на втори тур с кандидата на крайната десница Хавиер Милей. След преброяването на повечето бюлетини никой от кандидатите не е получил повече от 45% от гласовете - прагът за избор. Много социолози смятаха, че избирателите ще накажат г-н Маса за това, че е ръководил финансовата криза. Инфлацията в Аржентина достига 140 %.

 

На 19 ноември трябва да определим дали сме страна, която приема всички, или страна, в която всеки е сам за себе си. Аз ще прегърна всеки аржентинец, независимо от това какво мисли.

Серхио Маса, кандидат за президент

Преди гласуването водещият кандидат г-н Милей водеше в социологическите проучвания. Той получи 30% от гласовете, които бяха надминати от сбора на левия му съперник. Според местните медии на изборите в неделя е имало 74% избирателна активност. В Аржентина се наблюдава ръст на подкрепата за крайнодесния политик, който обеща да премахне централната банка и да замени аржентинското песо с американския долар.

 

Въпреки всички неудобства, ние се борим да бъдем първа национална сила с кирхнеризма. Ние сме силата, която ще сложи край на несигурността в Аржентина.

Хавиер Милей, кандидат за президент

Аржентинците гласуваха и за 130 нови представители за долната камара на Конгреса, която има 257 членове, и 24 нови сенатори за 72-членната горна камара.