Свят

Цената на живота в Аржентина се покачва на фона на предстоящия президентски вот

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Инфлацията в Аржентина продължава да създава проблеми на хората на фона на предстоящите президентски избори. Един от основните претенденти в надпреварата - икономическият министър Серхио Масса, обяви помощи за близо 8 млн. пенсионери.

Те ще получават по 101 щатски долара бонус в рамките на три месеца и ще имат предимства при теглене на заеми. Но някои видяха политически мотиви зад мерките на министъра.

Никой няма да го подкрепи, всички знаем, че това е политически акт, за да оцелее в следващите три месеца. А след това какво? Уморих се от това.

Даниел Артигас, шофьор на камион

В Аржентина поскъпват и наемите на жилищата. Някои домове за стари хора отбелязват ръст в заявките от желаещи да се настанят там. 

От 4 месеца, и особено през последния, наблюдаваме лавина от заявки. Тук не плащат наем, не внасят предварителен депозит, няма комисиона. И дори при това положение някои хора отново изнемогват до края на месеца.

Габриел Лангле, отговорник в дом за пенсионери

Много от хората с минимална пенсия, която се равнява на около 240 щатски долара, казват, че парите не са достатъчни да платят сметките, наема и храната си за един месец. Близо 40% от населението на Аржентина живее в бедност по официални данни.

През октомври в страната ще се проведат избори за президент. А, който и да е новият лидер, ще трябва да търси начин да се справи с високата инфлация.