Свят

Заради смъртта на 11-годишната Морена: В Аржентина избухнаха улични протести

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Смъртта на 11-годишно момиче при обир в Буенос Айрес шокира Аржентина и накара всички основни кандидати да отменят заключителните си предизборни митинги преди предварителните избори в неделя. Протестиращите влязоха в сблъсък с полицията пред полицейския участък, където бяха задържани заподозрените за обира.

Морена Домингес е била нападната от двама крадци, които карали мотоциклет, когато е трябвало да отиде на училище в квартал Ланус в Буенос Айрес. Нападателите грабнали мобилния ѝ телефон и тя паднала на тротоара, където останала в безсъзнание. По-късно тя умира в болница. Смъртта доведе до протести в Ланус и постави престъпността в центъра на политическата дискусия в страната преди вота в неделя. Политическите кампании, които се провеждаха с пълна сила, до голяма степен бяха преустановени. Безредици избухнаха в цялата страна. Съседи и приятели на Морена излязоха на протест в аржентинската столица.

"В близост до училището няма патрулна кола. Децата отиват на училище и биват ограбвани. Идват сутрин и сега, когато е зима и е тъмно, ги ограбват, събуват им обувките, а на всичкото отгоре, ако нямат нищо, ги бият", казва Андреа Гарай, съсед.

Политиците в страната призоваха протестите да спрат, но и настояха за предприемане на мерки за прекратяването на битовата престъпност.

"Искам сигурност за всички, за тези, които са тук, за хората, които работят. Не ме интересуват изборите", смята Уго Вера 45, друг съсед.

Гласуването на предварителен вот в Аржентина е задължително, а резултатите от изборите се възприемат до голяма степен като мащабно проучване на общественото мнение. Проучванията на общественото мнение редовно показват, че инфлацията и престъпността са двете основни тревоги на аржентинците. В Буенос Айрес и предградията му обирите, извършвани от крадци на мотоциклети, станаха често срещано явление.