Свят

Крайнодесният Хавиер Милей с най-голяма подкрепа за президент на Аржентина

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Крайнодесният популист Хавиер Милей получи най-голяма подкрепа на първичните избори за президент в Аржентина.

Лидерът на партията "Свобода напред" е поддръжник на бившия американски президент Доналд Тръмп. Той смята, че централната банка трябва да бъде затворена, че изменението на климата не съществува, както и че процедурата за притежание на оръжия трябва да бъде облекчена.

Според анализатори с коментарите срещу опоненти, включително настоящия вицепрезиент Кристина де Киршнер, Милейе спечелил повече гласове от очакваното.

 

Успяхме да изградим конкурентна алтернатива, която не само да сложи край на киршнеризма, но ще спре и тази паразитна, крадлива и безполезна политическа каста, заради която страната затъва.

Хавиер Милей, кандидат за президент

След партията на Милей се нарежда опозиционната коалиция "Заедно за промяна", а управляващата коалиция - "Обединение за родината", е на трето място.

 

Ще хвърлим и последната капка пот, за да спечелим през октомври, да спечелим и през ноември и да продължим да сме част от правителството. Благодаря за усилията. Те не приключват днес, те продължават. Имаме 60 дни.

Серхио Маса, настоящ министър на икономиката и кандидат за президент

Следващият лидер на Аржентина ще трябва да се справи с инфлацията от над 100% и кризата с разходите за живот в страната. Гласуването на първичния вот е задължително, а резултатът не е окончателен и само показва кой е фаворит за президентския пост.

Новият държавен глава ще бъде избран официално през есента, за когато са насрочени общите избори в Аржентина.