Свят

Политически активист почина по време на протестите в Аржентина

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Argentina Violence 23221768648174 Снимка: AP

Политически активист, участвал в протест, почина докато е бил задържан от полицията, съобщиха властите. Видеоклип, публикуван в Instagram, показва как полицията на град Буенос Айрес притиска мъжа с лице надолу към тротоара, когато той започва да крещи и да вика за помощ. На видеото се вижда как след това полицаите обръщат нереагиращия мъж и му правят изкуствено дишане, преди да бъде откаран в болница. По-късно той умира. Полицията е задържала мъжа и още няколко души около емблематичния за столицата Обелиск, докато се е опитвала да разпръсне протеста. Демонстрациите в страната са заради смъртта на 11-годишната Морена Домингес, която почина след като е била обрана и бита.

"Полицията ни нападна и започна да арестува наши приятели, преби ни и взеха един колега, който се припадна. Те започнаха да му правят изкуствено дишане, но за нещастие той почина", каза Лучано Лупи, активист.

Смъртта на Морена накара всички основни политически коалиции да отменят заключителните си предизборни митинги преди вота в неделя. Изборите не само ще определят кой ще се бори за поста на следващия президент на страната, но могат да окажат влияние и върху икономиката през следващите месеци в очакване да се види как ще се справи крайнодесният, антисистемно настроен кандидат. 

"Предпочитам популярно и лошо правителство, отколкото дясно правителство. Мисля, че корабът може да бъде спасен от потъване. Както казваме през демократичната епоха: "Предпочитам демократично правителство, а не военно". Това е точно същата ситуация", смята Родолфо Лусяу, архитект.

Силно представяне на опозицията може да означава, че е възможна категорична победа през октомври без втори тур през ноември. Гласуването в Аржентина е задължително, но глобата за неучастие в изборите е символична. На последните национални избори процентът на гласувалите е бил около 70 %.