Свят

Десният популист Хавиер Милей печели президентския пост в Аржентина и обещава "драстични" промени

От Euronews България Euronews България
Javier Milei Argentina AP Снимка: АП.

Популистът Хавиер Милей спечели убедително президентските избори в Аржентина в неделя, като насочи страната надясно след ожесточена кампания, в която обеща драматични промени в държавата, за да се справи с нарастващата инфлация и бедността, съобщава АП.

При 99,4 % преброени гласове на втория тур на президентските избори Милей има 55,7%, а министърът на икономиката Серхио Маса - 44,3%, според данните на аржентинския изборен орган. Това е най-високият процент, който кандидат за президент е получавал от завръщането на демокрацията в южноамериканската страна през 1983 г.

По улиците на Буенос Айрес шофьорите натискаха клаксони, а мнозина излязоха на улицата, за да празнуват в няколко квартала. Пред централата на партията на Милей, хотел в центъра на Буенос Айрес, започна парти с поддръжници, които пееха, пиеха бира и пускаха цветни димки. Те размахваха аржентински знамена и жълтото знаме на Гадсден, украсено с думите "Не ми стъпвай на краката", което движението на Милей е приело.

Самоопределящият се като анархокапиталист, който е сравняван с бившия американски президент Доналд Тръмп, произнесе победната си реч, в която заяви, че "възстановяването на Аржентина започва днес".

"Ситуацията в Аржентина е критична. Промените, от които се нуждае страната ни, са драстични. Няма място за постепенност, няма място за хладнокръвни мерки", заяви Милей пред поддръжниците си, които скандираха "Свобода, свобода!" и "Нека всички да си ходят" във връзка с политическата класа в страната.

Серхио Маса от управляващата Перонистка партия вече призна поражението си, заявявайки, че аржентинците "са избрали друг път".

"От утре... гарантирането на политическите, социалните и икономическите функции е отговорност на новия президент. Надявам се, че той ще го направи", каза Маса.

 

Кой е Хавиер Милей?

Феновете му го наричат "лудия" и "перуката" заради свирепостта му и непокорната му коса, а той самият се нарича "лъва", посочва АП. Смята, че сексуалното образование е марксистки заговор за унищожаване на семейството, гледа на клонираните си мастифи като на свои "деца с четири лапи" и е повдигал въпроса за възможността на хората да бъде разрешено да продават собствените си жизненоважни органи.

Преди няколко години Милей беше „говореща глава“ в телевизията, която букмейкърите обичаха, тъй като изказванията му срещу държавните разходи и управляващата политическа класа повишаваха рейтинга. По онова време, а и допреди няколко месеца, почти никой политически експерт не вярваше, че той има реални шансове да стане президент на втората по големина икономика в Южна Америка.

Но Милей, 53-годишен икономист, разтърси аржентинската политическа върхушка и се вписа в дългогодишната двупартийна система, като събра голяма подкрепа с предписанията си за драстични мерки за ограничаване на растящата инфлация и с обещанието да се бори срещу пълзящия социализъм в обществото.