Свят

В Аржентина хиляди жени протестираха срещу президента Хавиер Милей

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди жени излязоха на шествие до Националния конгрес на Аржентина, за да протестират срещу крайнодесния президент Хавиер Милей, който открито отхвърля политиките срещу дискриминацията.

Протестиращите призоваха за отхвърляне на опитите на Милей да отмени закона за абортите, който позволява доброволно прекъсване на бременността.

Милей е репресия и мачизъм. Това правителство ме отвращава.

Микаела Кол Агире – участничка в шествието в Буенос Айрес

Протестът срещу президента беше един от най-многобройните срещу неговите спорни политики, откакто той встъпи в длъжност.

Правителството предприе още една стъпка, която разгневи феминистките – преименува Залата на жените, открита през 2009 г в чест на знакови дами в историята на Аржентина, в Зала на героите. Милей също така премахна министерството на жените, пола и многообразието и редуцира дейността му до заместник-министър, отговарящ за насилието по полов признак.

Хиляди жени се включиха в шествия в Чили, Еквадор, Колумбия, Перу, Бразилия.

Много от тях бяха облечени в лилаво, цвят, символизиращ феминисткото движение. Други бяха избрали да носят зелени кърпички, които са символ на правото на аборт.

Отбелязваме всички права, постигнати чрез борбата на хиляди жени в продължение на много години. Това е ден, в който заявяваме правото си да съществуваме тук и сега, да не позволим на мъжете да злоупотребяват с нас.

Марша Енрикес – демонстрантка от Сантяго

В Сантяго отекна лозунгът „Изнасилвачът си ти“, който подчертава нуждата от по-решителни мерки срещу домашното насилие.

В цял свят активистки с кауза и обикновени дами отбелязаха Международния ден на жената, като съответните държави или градове поставяха акцент върху различни права или нарушаването на такива.