Свят

Близки на откраднатите деца по време на военната хунта в Аржентина протестираха срещу новия президент

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

„Майките от Пласа де Майо“ проведоха едно от традиционните си шествия, заедно с участието на синдикатите и други социални организации. Това е първият протест на групата срещу новоизбрания президент Хавиер Милей. Това се случи след като той обяви, че смята драстично да намали финансирането в обществения сектор като закрие министерства и приватизира държавни предприятия.

Това, което трябва да решим в момента е какво ще правим. Първото ще протестираме на улиците. Няма да позволим да посегнат на нито едно от нашите права. Както винаги, борбата ще продължи.

Деметрио Ирмен, журналист и сътрудник на групата „Майки от Пласа де Майо“

„Майките от Пласа де Майо“ е организация създадена с цел да се намерят децата, откраднати и незаконно осиновени по време на аржентинската военна диктатура. Днес те се опасяват от регрес в политиката, свързан с човешките права.

Ние сме наистина загрижени, че може да се помилват, да се намалят присъдите и дори да се наградят извършителите на такива престъпления. Опасяваме се, че военните и техните съучастници ще могат да си позволят да продължат живота си, сякаш не са направили нищо лошо.

Нанси Алборноз, медицинска сестра

Милей не обяви съкращения във финансирането на полицията и армията. По време на предизборната си кампания той постави под въпрос броя на изчезналите по време на диктатурата хора, който според правозащитните организации е 30 000 души.