Свят

Десетки хиляди са недоволни от мерките на президента Хавиер Милей в Аржентина

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В Аржентина десетки хиляди излязоха на национална стачка срещу т.нар. "шокова терапия" на икономиката, предложена от президента Хавиер Милей. Демонстрацията беше организирана от най-големия синдикат в страната. Заради стачките бяха затворени десетки училища и търговски обекти, стигна се и до отмяна на стотици полети, а на места градският транспорт спря работа.

В Буенос Айрес протестиращи преминаха по централните улици. Според полицията на стачката е имало близо 80 хил. души, но организаторите твърдят, че те са били близо половин милион. 

Защитаваме демокрацията. Вече победихме екстремното дясно в Бразилия с БолсонАро и нямаме съмнение, че ще победим политиките на екстремното дясно в Аржентина.

Рафаел Фреире, президент на синдиката TUCA

От декември изпитвам страх. Чувството да не знаеш какво ще се случи и какво ще направи Милей. Не знаеш какво ще стане утре, дали ще имаш достатъчно храна и - ако не - дали децата ще може да отидат да учат.

Лорена Каро, банкерка

Хавиер Милей встъпи в длъжност миналия декември и подписа указ за промяна на над 300 мерки. Плановете засягат икономиката и включват приватизации, съкращения на разходите и разширяване на правомощията на президента. Освен това се предвижда ограничаване на влиянието на синдикатите. 

Аржентина е третата по големина икономика в Латинска Америка. Инфлацията в страната надвишава 200%, а нивата на бедност достигат около 40 на сто.