Европа

Екстремно време в Европа: Високи температури и проливни дъждове обхванаха Стария континент

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Гърция преживява невиждана гореща вълна, като температурите стигат до 42 °C. Течения от бреговете на Африка и централното Средиземноморие се придвижват на изток, носейки изключително топли въздушни маси към Гърция от 11 до 14 юни.

В Атина туристите вземат мерки, за да се справят с горещините. Хората се крият под чадъри, докато се разхождат из Акропола. Някои застават между фонтаните, за да се разхладят на фона на покачващите се температури. Други седят на брега на морето в Солун, търсейки охлаждащ бриз, за да облекчат дискомфорта, причинен от горещината.

Националната метеорологична служба актуализира доклада си за извънредните метеорологични условия, като подчерта, че високите температури ще се задържат до петък, 14 юни. Поради силните горещини началните училища в община Атина ще бъдат затворени на 12-13 юни.

Гореща вълна засегна и Турция, като през цялата седмица температурите на въздуха бяха с 8 до 12 градуса над нормите за сезона. Метеоролозите заявяват, че горещините ще продължат, а експерти предупреждават, че те могат да се отразят на здравето. Към момента само западното и южното крайбрежие на страната са под влияние на екстремните температури, като се очаква те да се разпространят из цялата страна.

От другата страна на континента в испанския град Мурсия е обявено жълт код за дъждове, като се очаква да паднат 25 литра на кв/м. Само ден по-рано в районите на северозападната част на страната за един час се паднаха повече от 50 литра на квадратен метър. Каласпара и Алтиплано са най-засегнатите райони. Земеделските стопани потвърдиха, че щетите по дърветата, реколтата и инфраструктурата са значителни. Най-много са пострадали късно зреещите плодове.

Всички маслини са за боклука, както и зеленчуците, които бяха засадени. Всичко е унищожено.

Засегнат земеделски производител

Летището в Палма де Майорка временно преустанови дейността си поради наводнения в различни части на терминалите. Затрудненията причинени от проливни дъждове. Първите полети вече са излетели, така че пътниците се съветват да проверят предварително своята авиокомпания, преди да пътуват до летището. Проливните дъждове на Балеарските острови също оставиха рекордни стойности като там паднаха 53 литра на квадратен метър.