Свят

Повечето от рекордните горещини са причинени от хората

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Докато температурите по света продължават да се повишават, учените продължават проучванията си. Те казват, че 92% от изненадващите рекордни горещини през миналата година са били причинени от хората. Изследването използва одобрени от ООН методи, за да проучи какво стои зад миналогодишния смъртоносен изблик на жега. Дори и при по-бърз темп на затопляне, те не виждат ускоряване на климатичните промени, причинени от човека. Те казват, че нивата на изкопаемите горива са се върнали към нивата си отпреди пандемията, което обяснява натрупването на въглероден диоксид. Пиърс Форстър казва, че ако продължим да използваме въглища, нефт и природен газ на сегашните нива, няма да можем да избегнем преминаването на международно приетия праг за затопляне. А именно 1,5 градуса по Целзий за 4 години и половина. 

Нещата се влошават, но бих казал, че се влошават по един много предвидим начин.

Професор Пиърс Форстър, водещ автор, Университет на Лийдс

В проучването се казва, че изгарянето на изкопаеми горива изхвърля близо 40 милиарда метрични тона въглероден диоксид годишно. 8% от затоплянето се дължи най-вече на Ел Ниньо - естественото и временно затопляне на централната част на Тихия океан, което променя времето в световен мащаб.

Най-лошото от Ел Ниньо е, че традиционно се получават наистина много топли температури преди началото на сезона на индийските мусони, а след Ел Ниньо се получават тези наистина топли температури.

Професор Пиърс Форстър, водещ автор, Университет на Лийдс

Форстър казва, че учените все още не са сигурни какво е причинило странното затопляне в Атлантическия океан. Предишни проучвания на ООН показват, че масовите промени в екосистемата на Земята е по-вероятно да започнат между 1,5 и 2 градуса по Целзий затопляне. Това би включвало евентуална загуба на кораловите рифове на планетата, арктическия морски лед, видове растения и животни - заедно с екстремни метеорологични условия, които убиват хора.