Европа

Жени се опълчват на клан от италианската мафия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Тази седмица министър-председателят на Италия Джорджа Мелони ще приеме световните лидери от Групата на Г-7 в градчето Пулия. Очаква се те да обсъдят важни геополитически въпроси. Мафиотските кланове, които са окупирали местната власт от години обаче, не са сред темите, които ще бъдат разгледани. С цел да привлекат внимание върху проблема група жени арестуват и преследват членове на групировките и разкриват престъпленията им.

Същевременно те работят за промяна на местните нагласи и културни норми. Редиците на тази женска съпротива съдържа от съдии и прокурори до журналисти и преподаватели. Въпреки това има огромен риск. Те споделят, че са подложени на постоянни смъртни заплахи и много от тях имат полицейски ескорт. Съдия Франческа Мариано, която е издала заповеди за арест на 22-ма членове на мафиотски клан, твърди че е получила бележки написани с кръв. По-късно на 1 февруари тази година на прага и е оставена отрязана глава на коза с надпис “това те чака”. Полицията ѝ е осигурила брониран автомобил за сигурност. 

 

Ако искаме да обезвредим явлението “организирана престъпност”, само работа в съдебната зала не е достатъчна, трябва да започнем от хората.

Франческа Мариано, съдия

 Мариано все още работи като съдия, но в свободното си време пише книги, пиеси и поезия за мафията в Пулия.

 

Страхът ни служи с определена цел. Той е необходим. Смелостта е да се движиш напред въпреки страха.

Марило Мастроджовани, разследващ журналист

Според Международния институт за демокрация и подпомагане на изборите, местните власти в Италия са особено уязвими от влиянието на мафията и корупцията.