Политика

Редно е да има още лидерски оставки, смятат проф. Румяна Коларова и Бойко Станкушев

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Вече са ясни окончателните резултати от изборите за Народно събрание и за Европейски парламент. А оставките на политически лидери станаха две, след като председателят на БСП Корнелия Нинова напуска поста заради поредния нисък резултат на партията. Всичко това коментираме с политолога проф. Румяна Коларова и журналиста Бойко Станкушев. 

 

Ето какво споделиха те:


Проф. Румяна Коларова:

Би било естествено да има още оставки. Още повече, в коалицията ПП-ДБ сигурно трябва да има и някакъв вид симетрия. Когато единият от партньорите е поел отговорността по този начин, може би и останалите трябва да следват същата логика.

Да спечелиш избори е едно, а след това да управляваш така, че да задържиш доверието на избирателите си, е съвсем различно.

Това, че партии като „Величие“ имат позициониране в новите социални медии, не означава, че това е евтино. Това е много скъпа операция. Илюзия е, че става дума за лаишка, доброволна инициатива.

 

Бойко Станкушев:

Принципът е: всички загубили, и то по този катастрофален начин, да си подадат оставките. Това е лидерската отговорност – като си имал кураж и самочувствие да станеш лидер, трябва да имаш мъжеството да си подадеш оставката.

Общото впечатление е, че – макар формално Борисов и Пеевски да печелят тези избори – и там има голям отлив, голяма ерозия на електорат.

Тези, които не са никакви политици („Величие“- бел. ред.), а са антисистемни – а имаме и от преди такива в парламента – за ужас и почуда на академичната общност и на по-интелигентните и подготвени хора.

 

Целия разговор вижте във видеото.