Политика

Първа лидерска оставка: Христо Иванов се оттегля от поста председател на "Да, България" и няма да е депутат

От Euronews България Euronews България
Hristo Ivanow DB BGNES Снимка: БГНЕС

След заседание на Изпълнителния съвет на "Да, България", на което анализирахме картината, която още не е пълна, но е достатъчно ясна, реших да си подам оставката и колегите подкрепиха това решение.

Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов, цитиран от БГНЕС.

Иванов направи уточнението, че решението му засяга само "Да, България", а не коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" - партиите в нея сами ще направят своята равносметка.

Декларирам, че няма да се кандидатирам за лидер нито на "Да България", нито на някакви други формации, заяви той.

"Няма да стана народен представител в 50-ото Народно събрание. Това отново е мое решение. Изключително важно е да започнем на ново, нов разговор с избирателите. Трябва да се стигне докрай. Ще се посветя на семейството ми. Оставам на терен, ще работя, но няма да се кандидатирам отново за лидер", уточни Христо Иванов и каза, че приема присъдата на избирателите, издадена на изборите в неделя.

Не търсете ревизия на коалиционния формат, отвърна Христо Иванов на въпрос дали отказът му от участие в бъдещия парламент е и излизане от ПП-ДБ.

Той информира, че е разговарял за решението си и с Кирил Петков, и с Атанас Атанасов.

 

Към 14 ч., при 85.11% обработени от ЦИК протоколи, коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България", част от която е "Да, България", е на второ място с 15.11% от вота за Народно събрание и 15.20% от гласовете за Европейски парламент.