Политика

Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП, но остава депутат (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Ninova 11.06 Снимка: Пресцентър на БСП.

Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг, посветен на изборните резултати. 

 

Ето какво още каза тя:

Благодаря на всички, които ни подкрепиха по време на изборите. беше хубава, жива кампания. Събрахме ИБ на БСП, анализирахме ситуацията и резултатите.

Най-голямата тревога и проблем за България е дъното на избирателната активност - това е наказание за всички ни в политическата система. Този път протестният вот бе в негласуването.

Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила, трудно биха имали претенцията да управляват от името на по-малко от една десета от хората.

Тази фрагментация означава нестабилност, и трябва да работим, за да се преодолее това.

Пълен провал е и поведението на българската социология - нито едно от предсказаните от тях социологии не се сбъдна, а и никой не улови движението на партия "Величие".

Стана ясно и че вляво няма нищо друго, освен БСП. Всички останали приключиха. Стана ясно и че единствено "БСП за България" представлява лявото.

Свиквам Национален съвет, който да избере един от заместник-председателите на партията, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл отчети и избори в цялата партия, което значи нови общински и областни председатели, нови председатели на женското движение и структурите на младежите и ветераните. Това означава и нови конгреси.

Тепърва ще се прави по-задълбочен анализ на изборните резултати и на оценките от тях, но БСП не изневери на основните си политики и вярвания.

Отговорността за създаване на правителство и предлагане на премиер си е на ГЕРБ. Ние си оставаме на нашите позиции, че в сглобки няма да участваме, ГЕРБ няма да подкрепяме. НС на БСП ще изготви позиция за НС, партийни сглобки - пак казвам - няма да правим. Няма да напускам парламента, избрана съм от народа и оставам депутат.

Получих над 10-15 писма от различни структури на Младежкото обединение на БСП, в които ръководствата им се разграничават от мнението на ръководството на МО, което вчера бе изразено от шестима души. Резултатите са ясни, анализът е ясен, действията са ясни, движим се напред.

 

 

Кирил Добрев: Поредното шоу на Нинова

„Днес сме свидетели на третата поред оставка, която Корнелия Нинова дава. Това е поредното политическо шоу, което тя прави“, заяви пред БГНЕС Кирил Добрев по повод на обявеното днес оттегляне от лидерския пост на Нинова.

Той обърна специално внимание на процесите в БСП. „Ние сме реално във вътрешнопартийна предизборна кампания. Вътрешният избор ще бъде през септември, а конгресът през октомври. Т.е. Нинова 15 дни по-рано от датата, в която трябваше да излезе така или иначе в отпуск, за да направи своята предизборна кампания за своя трети незаконен мандат, защото уставът и разрешава само два, направи едно политическо шоу“, обясни той.

Добрев е категоричен, че има една основна причина, заради която не може да има голямо ляво обединение. „Тази причина е този човек, който днес уж подаде оставка, за да може да се кандидатира отново за председател на БСП“, добави той.

 

Още реакции на провелите се у нас и в Европа избори - вижте в новинарската емисия на Евронюз България от 15:00 ч.: