Цвят

Учени откриха, че слоновете използват индивидуални имена

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Според ново изследване, африканските саванни слонове реагират на индивидуални имена. Те са един от малкото известни диви животински видове, които правят това. Имената са под формата на слаб тътен, който се чува на големи разстояния в саваната. Учените смятат, че животните със сложни социални структури и семейни групи, които се разделят и отново се събират, може би са по-склонни да използват индивидуални имена. Биолозите са използвали машинно обучение, за да открият използването на имена в звукова библиотека от вокализации на слонове, записани в Националния резерват Самбуру и Националния парк "Амбосели" в Кения.

 

 

Слонът е силно социален и силно гласовит вид и знаем, че комуникацията му е много сложна. Досега не сме успели да я разшифроваме. Структурата на виковете им е доста сложна и знаем, че ако успеем да вникнем в това, което казват, бихме могли наистина да получим нова представа за това как мислят.

Джордж Виттеймър, професор в Щатския университет на Коларадо

Анализирайки само аудио данните, компютърният модел успява да предвиди към кое животно се обръщат в 27,5 % от случаите, вероятно поради включването на името му. При подаване на безсмислени данни моделът е определил точно само 8 % от обажданията. Слонското ръмжене включва инфразвукови звуци, които са под обхвата на човешкия слух. Учените все още не знаят коя част от вокализацията е името. Изследователите проверили резултатите и отчели позитивно поведение на слоновете, които чуват имената си в записите. Понякога слоновете напълно игнорирали вокализациите, адресирани до други хора. Проучването се основава на повече от 25 години изследвания в Кения, проследяващи конкретни семейни групи слонове.