Общество

Днес е ден за размисъл, предизборната агитация е забранена

От Euronews България Euronews България
Izbori Burgas BGNES Снимка: БГНЕС архив

Днес е ден за размисъл. Съгласно Изборния кодекс, 24 часа преди вота, както и в изборния ден, не се допуска каквато и да е агитация.

Местните власти имат право да забранят продажбата на алкохол на територията на общината. На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите, под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване на официалния му край.


Изборният ден на 9 юни ще започне в 7:00 часа и ще продължи до 20:00 часа, като може да бъде удължен до 21:00 часа. В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която се гласува. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.
Участие в изборите утре ще вземат 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции. Те ще се ще се борят за 240 места в българския парламент.


Тази година заедно с парламентарните избори ще гласуваме и за Европейски парламент, за да изберем 17 български евродепутати.


Кандидатите за двата вота са 6518 - 6100 за национален парламент и 418 за ЕП.
Според окончателните списъци на изборите за членове на Европейския парламент ще имат право да гласуват 6 138 050 избиратели, а на изборите за Народно събрание – 6 593 275 избиратели.
Гласуването извън страната ще е в 60 държави, в 769 СИК, в 389 от тях ще се гласува и за двата вида избори, в останалите ще се гласува само за НС. Най-много секции ще бъдат разкрити в Турция, в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и в Германия.