Европа

Изборите в Гърция: Според кандидати има риск от ниска избирателна активност

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Политическите партии в Гърция организираха последни митинги, за да убедят избирателите да отидат до урните тази неделя. Кандидатите за евродепутати, които бяха интервюирани от Euronews, изразиха надежда за това какво ще означават резултатите от гласуването за техните партии. Всички те обаче признават, че съществува сериозен риск от драстично по-ниска от предния път избирателна активност.

Вярвам, че новия ден ще ни даде добър резултат, който ще подейства като ускорител на развитието. Надявам се, че ще управляваме така, че да дадем тласък на необходимите реформи.

Евангелос Меймаракис - Нова демокрация

Бих искал СИРИЗА да бъде силна, да бъде мощна. Искам тя да играе много добра роля, последователна роля. Тя трябва да бъде модерна левица.

Костас Арванитис - СИРИЗА

През последните месеци политиците се опитаха да покажат и да говорят по най-важните европейски и световни теми. Предизборната кампания в Гърция обаче се разигра по отношение на вътрешната политическа сцена.

Въпреки факта, че Европа се намира на критичен кръстопът, бих казал, че вътрешните въпроси продължиха да доминират в предизборния период. Така че за пореден път не говорихме за Европа.

Панагиотис Каколирис, вицепрезидент на Европейската мрежа на политическите фондации

Всички социологически проучвания показват, че основният въпрос, който е на преден план за гръцките избиратели, са неимоверно растящите цени на продуктите и кризата с разходите за живот.

Високите цени остават основна грижа за европейските граждани, но в Гърция въпросът се превърна във вътрешнополитическа полемика. В същото време не бяха обсъждани сериозни европейски въпроси, въпреки че в момента в съседство на Европа се развиват две войни.

Фей Дулгери, Euronews