Европа

Според проучване повечето гърци имат добро мнение за ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Повечето гърци имат добро мнение за ЕС. Това показва проучване на местния мозъчен тръст "Дианеосис". Някои респонденти посочват, че членството на страната им в ЕС е донесло повече ползи за блока, отколкото за самата Гърция.

 

Повечето данни сочат, че мнозинството от гърците – с известни колебания в периода на международната помощ – имат положително мнение за ЕС. Двама от трима души подкрепят блока.

Фей Макантаси – директор на институт Дианеосис

Данните от последното десетилетие показват, че мнозинството от гръцките граждани са благосклонно разположени към ЕС. Въпреки това разликата между подкрепящите и тези, които са против блока, се разшири между 2015 и 2016 г.

Има радушно приемане на ЕС и особено на ползите, които получаваме. Това е утеха след големия период на криза, през който преминахме. В Гърция няма такъв евроскептицизъм, както в други страни. Нивото му е по-ниско заради по-добрите резултати в изпълнението на европейски политики.

Манос Папазоглу – професор по политология и международни отношения, Университет на Пелопонес 

Основният проблем в Гърция е липсата на доверие в политическите институции и политическите лидери и това създава търсене на повече политики в рамките на ЕС като насърчаване на общественото здравеопазване, околната среда и икономиката.

Мнозинството гърци не вярва толкова на националните институции, колкото на европейските.

 

Повечето гърци изглеждат по-недоволни от своята демократична система, отколкото хората в други страни от ЕС. Например, 4 от 10 гърци на възраст от 25 до 39 години смятат, че у нас няма силна демокрация.

Фей Макантаси – директор на институт Дианеосис 

Около 36% от гърците смятат, че ЕС ще съществува в сегашния си вид и след 10 години.

Вместо това 37 на сто изразяват мнение, че някои държави ще напуснат блока. Над 10% казват, че ЕС ще спре да съществува. 

Преживяхме 15 поредни години на криза. Еврозона, миграция, Брекзит, пандемия, рецесия, всички тези неща. ЕС издържа на тях. Това послание беше предадено най-вече на гражданите, които са убедени, че Европейският съюз е тук и ще остане със своите затруднения и ограничения. Така че основният въпрос е: как можем да променим тази Европа, която имаме? 

Манос Папазоглу – професор по политология и международни отношения, Университет на Пелопонес