Общество

Незащитените срещу агресия – какво можем да направим при случаи на насилие?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Случаите на насилие у нас не са се увеличили,а обществото все по-често ги разпознава, защото и жертвите дават гласност. Това заяви в „Добро утро, Европа“ д-р Благородна Макева, правен експерт и бивш зам.-директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Тя е автор на проекта „Защитени“, който представлява наръчник за действие в случай на насилие.

 

Ето какви съвети дава д-р Макева:

Хората, които отговарят на телефон 112, са обучени, знаят как да реагират, могат с едно кликване да адресират обаждането към служба за спешно реагиране, каквато е полицията.

Когато решите да се скриете в банята, оттам избягване няма. В кухнята има много предмети, които могат да бъдат използвани като оръжие.

Когато си направиш план в главата, когато седнеш и го напишеш, ти осъзнаваш и риска, в който се намираш. Но имайки вече и конструирана форма на това какво ще се случи, ти го проектираш и по-лесно го правиш.

След побой, изнасилване и т.н., незабавно извадете медицинско. Защото когато веднъж бъдат измити и заличени доказателствата за извършеното насилие, после ще им бъде много трудно на разследващите органи.

Сменете си ключалките, заключващите устройства. Когато човекът има ключ за Вашата врата, реално не го ограничавате в достъпа.

 

Цялото интервю вижте във видеото.