Европа

В Германия се увеличават случаите на расизъм и насилие

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Случаите на ежедневен расизъм и антисемитски нападения карат центровете за подкрепа на жертви да алармират. Евронюз отиде в Тюринген, огнище на десен екстремизъм, за да разговаря с жител, който е бил душен и носът му е бил счупен от неонацистки активист.

 

Това ме плаши, защото съм израснал в тази страна. От гледна точка на културата и всичко, което съм преживял тук, аз съм повече германец, отколкото арабин.

Маяр, жертва на насилие

Маяр е на 20 години, родом от Сирия, и живее в Германия от почти девет години. Той е особено обезпокоен от нарастващата подкрепа за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

За мен е ужасно винаги да мисля, че някой ден може да дойде моментът, в който да бъда депортиран само защото идвам от друга държава, въпреки че съм израснал тук. Това е тъжно, страшно е и винаги се чувстваш като чужденец.

Маяр, жертва на насилие

От 2013 г. насам расисткото и антисемитското насилие, извършвано от крайната десница, е достигнало рекордни нива. Групата за подкрепа на жертвите от Тюринген „Езра“ казва, че някои присъди могат да отнемат години.

Тук те знаят, че не ги заплашват никакви последствия. Ако има такива, то е само след години и с леки присъди. И не им се налага да отговарят за политическите мотиви, които стоят зад тяхната безчовечност.

Франц Зобел, говорител на "Езра"

Лив Щруд, кореспондент в Берлин: Според "Езра" има пряка връзка между нарастването на крайнодясното насилие и подкрепата за "Алтернатива за Германия", която е на второ място в социологическите проучвания в страната и се очаква да постигне значителни успехи на предстоящите избори в три източни провинции.

 

Много от политиците от "Алтернатива за Германия" често сами са извършители на нападения, а това се случва редовно. 

Франц Зобел, говорител на "Езра"

Тези данни са само върхът на айсберга, тъй като не всички нападения се докладват, а за някои федерални провинции все още липсват данни.