Европа

Какво обединява и какво разделя крайнодесните партии в ЕС?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Крайнодесните партии трупат подкрепа в много страни от Европейския съюз: ако се обединят, те биха могли да създадат втората по големина група в следващия Европейски парламент. Но крайната десница има различни лица. Това прави почти невъзможно да направят съюз.

Крайнодесните партии в момента са разделени в две групи: „Идентичност и демокрация“, като в нея влизат френската „Национален сбор“, италианската „Лига“ и „Алтернатива за Германия“; и „Европейски консерватори и реформисти“, в която са „Италиански братя“, испанската „Вокс“ и „Право и справедливост“ от Полша. Между тях има някои общи неща.

Първото е да се гарантира отвращение към имиграцията. Това е общ елемент за тези партии. Другото е евроскептицизмът, в смисъл, че всички са против по-нататъшната интеграция на Европейския съюз. Третото общо е желанието да представляват обикновените хора срещу либерално-прогресивните елити и срещу основните партии.

Лоренцо Кастелани – професор по политическа история

Най-дълбоката линия на разлом засяга външната политика – застъпничество или отричане на атлантизма и по-специално: войната в Украйна.

В „Идентичност и демокрация“ ще откриете много повече проруски партии, докато в „Европейски консерватори и реформисти“ – повечето сили са по-скоро антируски, подкрепяйки Украйна в сегашния конфликт. Финландската крайнодясна партия „Финландците“ дори смени групата си поради този проблем. Те минаха от „Идентичност и демокрация“ в Консерваторите.

Дейв Синардет – професор по политически науки от Свободния университет в Брюксел

Евроскептицизмът на тези партии има различни нюанси... докато главата идея е избягване на по-нататъшна интеграция и запазване на максимални правомощия на държавите членки.

Като цяло партиите в „Идентичност и демокрация“ са по-радикални и понякога по-крайни. Освен това те наистина са крайнодесни. Освен това са и антиевропейски настроени. В „Европейски консерватори и реформисти“ има някои партии, които са евроскептични, но и доста конструктивни. Те работят и в рамките на европейските институции, а не само им опонират.

Дейв Синардет – професор по политически науки от Свободния университет в Брюксел

Поради тази причина е по-вероятно партии като „Италиански братя“ да влязат в преговори с Европейската народна партия след изборите.

Със сигурност, ръстът в подкрепата за радикалната десница ще окаже влияние върху политиките на ЕС за климата или миграцията.