Общество

В борбата с домашното насилие: Фондация помага на жени да изградят отново нормален живот

От Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер

Над 20 жени са били убити в страната през миналата година при актове на домашно насилие. Тревожната статистика показва, че от 2020 година досега жертвите на домашно насилие в страната са се увеличили 4 пъти.  В последните промени в Закона за защита от домашното насилие е предвидено създаването на регистър на извършителите, който ще се управлява от Министерството на вътрешните работи.

Според Ани Хира от фондация EMPROVE, която се занимава с това да помага на жени, пострадали от насилие, едно от най-важните неща в подкрепа на жените е те да повярват, че не са сами.

В Кърджали ще започне турнето на фондацията под надслов „Мога сама“. Там ще се срещнат специалисти, които помагат на жени, преживели домашно насилие, разказа още Олга Минева.

Ани Хира обясни, че проектът е създаден преди няколко години, а целта е жените, които излизат от това тежко положение да имат инструментите и увереността, за да могат да повярват, че могат да изградят живота си наново така, че той да продължи нормално.

Все още по темата в нашето общество съществува голяма стигма и жените все още не са толкова уверени, че да говорят открито по тези теми, споделиха още от фондацията.

Целия разговор вижте във видеото.