Европа

Бисер Банчев: Очаквам нови протести и търсене на виновни в опозицията в Сърбия след частичните местни избори

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Юридическите причини за повторението на частичните местни избори в Сърбия не бяха заради нарушения, защото властите в страната не са от тези, които признават подобно нещо. Сред техните аргументи бяха несъвършенства в изборното законодателство и невъзможността да се създадат местни общински съвети. Това каза ефира на PrimeTime доц. Бисер Банчев от Института по Балканистика към БАН.

Този период позволи на управляващите да концентрират сили, през декември, когато се проведоха изборите, опозицията беше доста по-единна. Възникнаха различни конфликтни точки, но една част от партиите дори се отказаха от участието в изборите.

По думите на Банчев така управляващите от Сръбската прогресивна партия в коалиция със Социалистическата партия, са успели да спечелят голяма част от общините, като избори се проведоха в 89 общини и градове.

Най-важно за тях беше Белград, като чисто математически вече не би трябвало да има никакъв проблем там да се състави управление. Александър Вучич играе по този сценарий от 2017 г. - оставя хората да си попротестират и след това ги пуска на извънредни избори, които печели.

„На изборите в Сърбия през месец декември участваха много граждани на Босна и Херцеговина, които да граждани на друга държава, но притежават сръбско гражданство и имат право да участват на изборите. Това бяха автобуси с избиратели, които имат прави да гласуват на президентските и парламентарни избори, но някой беше забравил да ги извади от списъците за местните избори, защото те очевидно не са граждани на тези общини, а най-голям беше проблемът в Белград. Така формално бяха извадени от списъците тези хора, но цялата ситуация успя да докара до отчаяние част от привържениците на опозицията“, посочи още Бисер Банчев.

Той прогнозира, че след тези избори ще има нови протести, както и търсене на виновни след краха в резултатите за опозицията.

Целия разговор вижте във видеото.