Европа

Социалистите в Сърбия предлагат приемането на закон за чуждестранните агенти, подобен на грузинския

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Законът за чуждестранните агенти, който предизвика политически трус в Грузия, беше внесен в сръбския парламент и приет от управляващото мнозинство, засега на ниво идея.

Предателството на собствената страна и народ вече не може да бъде изключително доходоносна дейност.

Боян Торбица, депутат от Социалистическото движение

Депутатите от Движението на социалистите, коалиционни партньори на Сръбската прогресивна партия на Александър Вучич, смятат, че неправителствените организации, които се финансират от чужбина, трябва да бъдат обозначени като "чуждестранни агенти", да представят редовни отчети за финансирането и да не получават пари от бюджета. Те обаче подчертават, че този закон няма да бъде насочен срещу неправителствения сектор, а само срещу онези организации, които според тях застрашават националните интереси.

Наистина смятам, че е заплаха за Република Сърбия, ако има неправителствени организации, които са финансирани от чужбина и работят тук, за да пропагандират Косово като независима държава, да пропагандират геноцида в Сребреница и унищожаването на Република Сръбска.

Джордже Комленски, парламентарен лидер на Социалистическото движение

Подобна идея трябва да се възприема сериозно, тъй като идва от партия, чийто председател Александър Вулин е и вицепремиер. Това заявиха от Младежката инициатива за правата на човека пред Euronews. Те разглеждат инициирането на историята за такъв закон като потенциална заплаха за свободата на изразяване и европейския път на страната.

„Виждам тези съобщения като средство за сплашване на гражданското общество и независимите медии. Чрез тези съобщения всъщност виждаме един вид желана забрана за отстояване на определени демократични принципи“, споделя Марко Милосавлевич от „Младежка инициатива за правата на човека“.

Това, което в Сърбия все още е само неформално, вече се е превърнало в част от парламентарната процедура и политическата практика в сръбска среда.

Народната скупщина на Република Сръбска ще обсъди предложение за закон, който, наред с другото, ще забрани определени политически дейности на неправителствените организации, но също така ще забрани тяхната работа, ако те застрашават целостта на Република Сръбска. Подобен закон в Унгария вече беше приет, но беше посрещнат с остро осъждане от страна на Европейския съюз.

За Euronews Сърбия – Душан Илич