Европа

Еврокомисарят по разширяването: Присъединяването на Сърбия към ЕС до пет години е напълно възможнo

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сърбия до 5 години може да се присъедини към ЕС. Мнението изрази в Белград еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, който разговаря със сръбския президент Александър Вучич.

Унгарецът заяви, че следващата Европейска комисия трябва да се съсредоточи в процеса по разширяването. Но Вархей изтъкна необходимостта Сърбия да продължи с реформите.

Не може да се забрави необходимостта от привеждане в съответствие с външната политика на ЕС. В тази област Сърбия трябва да се придвижи напред.

Оливер Вархей – еврокомисар по добросъседството и разширяването

Вучич беше оптимист, че отказът на Сърбия да съгласува външната си политика с тази на ЕС няма да попречи на усилията ѝ за членство в блока.

Надявам се, че това, за което Оливер Вархей ни упрекна – несъобразяването ни с тяхната външна политика, няма да бъде пречка.

Александър Вучич – президент на Сърбия

Сърбия е кандидат за членство в ЕС от 2012 г, но оттогава е изправена пред редица препятствия.

Миналата година страната беше разтърсена от масови протести, последвали две смъртоносни стрелби. Протестиращите искаха по-строги мерки за контрол върху огнестрелните оръжия, но впоследствие демонстрациите станаха антиправителствени. Гражданите са недоволни от отстъплението от демократичните стандарти, обвинявайки правителството на Вучич в авторитаризъм и корупция.

Сърбия предизвика недоумение в Брюксел, след като отказа да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия заради войната ѝ срещу Украйна.

И главният проблем – отношенията с Косово. През април външните министри на ЕС се съгласиха да замразят процеса на присъединяване на Сърбия, ако тя не приложи споразумението за нормализиране на отношенията с Косово. Основно условие е Белград да спре да пречи на усилията на Прищина да стане член на международни организации като ООН, Съвета на Европа и НАТО.