Европа

Сърбия си има ново правителство – двама от министрите са санкционирани от САЩ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сръбските депутати гласуваха новото правителство на страната, в което има двама души, санкционирани от Съединените щати. Такава конфигурация отразява тесните връзки с Москва въпреки обявения стремеж на Белград да стане част от ЕС.

Кабинетът на министър-председателя Милош Вучевич получи подкрепата на 152-ма депутати от Скупщината, а 61 гласуваха „против“. Останалите народни представители отсъстваха.

В правителството влязоха бившият ръководител на разузнаването Александър Вулин, който ще бъде вицепремиер, и Ненад Попович, министър без портфейл.

И на двамата са наложени санкции от САЩ заради връзките им с Русия. А Вулин е обвинен в участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици.

Ясно е, че тези лица не трябва да бъдат част от правителството, не само защото са в „черния“ списък, но защото тяхното поведение е навредило на гражданите на Сърбия. Ако вземем Вулин, този човек не е достоен да бъде министър в кабинета и да бъде на ръководна позиция.

Радомир Лазович – депутат от „Зелен ляв фронт“

САЩ наложиха санкции на Александър Вулин, след като го обвиниха в незаконни доставки на оръжия, трафик на наркотици и злоупотреба с власт.

Сред приоритетите на новия кабинет са поддържане на добри отношения със САЩ и продължаване на процеса по присъединяване към ЕС. Белград обаче няма да се присъедини към санкциите срещу Русия заради войната ѝ срещу Украйна, обяви премиерът Вучевич.

В последните години Сърбия се ориентира твърдо към Русия и Китай, но държи и на добрите връзки със Запада.