Европа

"Когато армията се върне в Косово": Сърбия отбеляза 25-годишнината от бомбардировките на НАТО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Godishnina Surbia

Сърбия отбеляза 25 години от началото на въздушната кампания на НАТО срещу Съюзна република Югославия, известна като операция "Съюзнически сили".

Късно в неделя хиляди хора се събраха край останките на бившия щаб на армията в Белград – сградата беше сериозно повредена по време на бомбардировките, а останките й бяха превърнати в паметник. Демонстранти държаха транспарант, на който пишеше "Когато армията се върне в Косово", а някои развяваха руски знамена. Припомняне, че през 1999 г Русия взе страната на Югославия.

 

Преди четвърт век започнаха бомбардировките над родината ни и 25 години по-късно тази сграда, щабът на армията, все още стои като символ на това, което ни причиниха.

Дамян Кнежевич – организатор на демонстрацията

В редица сръбски градове бяха организирани възпоменателни церемонии. В Белград политици, военни и чуждестранни дипломати поднесоха венци на паметника на децата жертви на бомбардировките.

В град Кралево в централна Сърбия, на анимирана стена бяха прожектирани имена на известните жертви на бомбардировките на НАТО.

А те бяха предприети от Алианса, без да бъде гласувана резолюция в Съвета за сигурност на ООН. Това предизвика разпалени дебати за легитимността на действията на НАТО.