Европа

Руски граждани в Сърбия са застрашени от експулсиране

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

През последните години Сърбия отвори границите си за десетки хиляди руснаци, бягащи от правителството на президента Владимир Путин и от войната на Русия срещу Украйна. Сега руски продемократични активисти в балканската страна твърдят, че на някои от тях са им били отнети разрешителните за пребиваване с мотива, че представляват заплаха за сигурността на Сърбия. 

Елена Копосова подписва отворено писмо срещу руската инвазия в Украйна. Две години по-късно тя обжалва заповедта за експулсиране, след като е обявена за заплаха за националната сигурност на Сърбия и разрешението ѝ за пребиваване е отнето.

 

Сърбия искаше хора като нас да станат граждани на страната. Помислихме си, че като сме тук и никога не сме нарушавали закона, няма да имаме никакви проблеми.

Елена Копосова, рускиня, живееща в Сърбия

Според правозащитници, проблемите с пребиваването са в резултат от близките отношения между все по-авторитарния президент на Сърбия Александър Вучич и руския му колега Владимир Путин. Сближаването им е въпреки официалната кандидатура на Сърбия за членство в ЕС. 

Вучич отказва да се присъедини към западните санкции срещу Кремъл, като същевременно позволява на московски пропагандни канали да излъчват на Балканите.

Срещу Пьотр Никитин, един от основателите на Руското демократично общество, тече съдебна процедура за документите му за пребиваване.

 

Не се съмнявам, че това се прави по директна заповед от Русия. Антивоенно настроените руснаци не протестират срещу никого в Сърбия. Ние сме загрижени за собствената си страна и за съседната ни страна, която в момента страда заради нашата. Искаме войната да приключи, искаме да покажем на света, че Русия не е Путин и че голяма част от руското общество се противопоставя и е готова да говори.

Пьотр Никитин, руски антивоенен активист

Сърбия и Русия поддържат и тесни връзки и на ниво служби за сигурност. Бившият директор на сръбската Държавна сигурност Александър Вулин беше санкциониран от Съединените щати за проруска дейност на Балканите. Наскоро той получи отличие от Федералната служба за сигурност на Русия за тясното сътрудничество между двете специални служби.