Европа

Путин: 95% от ядрените сили на Русия са модернизирани

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Русия каза, че 95% от стратегическите ядрени сили на страната са модернизирани и въздушно-космическите ѝ сили са приели наскоро на въоръжение четири нови свръхзвукови бомбардировача, способни да доставят ядрено оръжие. Заявлението на Владимир Путин бе направено по случай честването на Деня на защитниците на отечеството – празник, посветен на армията. Преди ден Путин летя с модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М.

Отчитайки реалния си боен опит, ние ще продължим да засилваме въоръжените си сили по всякакъв начин, включително с настоящите усилия за преоборудване и модернизиране.

Владимир Путин – президент на Руската федерация

Днес делът на съвременните оръжия и оборудване в стратегическите ядрени сили е достигнал 95 на сто, докато морският компонент на ядрената триада е вече почти 100.

Започна серийното производството на новите хиперзвукови ракети „Циркон“. Тестването на други ударни системи е в процес на завършване. Миналия декември нови стратегически подводници се присъединиха към военноморския флот.

И докато президентът похвали войниците, които се бият на фронта в Украйна, определяйки ги като герои, САЩ, Великобритания и ЕС приеха нови, големи пакети със санкции срещу Русия.

В черния списък на Съвета на ЕС, който е 13-ти пореден, са добавени 106 физически лица и 88 образувания, в това число и от трети страни, като Турция, Сърбия, Китай, Индия.

Новите санкции са насочени към военния и отбранителен сектор и свързаните с него лица, в т.ч. замесените в снабдяването на оръжия от Северна Корея.

Руското външно министерство съобщи, че значително е разширило списъка на официалните лица и политиците от Европейския съюз, на които е забранено да влизат в Русия. Това е в отговор на последния кръг от санкции, наложени от Брюксел.

А САЩ въвеждат повече от 500 нови санкции срещу Русия. Част от тях са насочени срещу лица, свързани със смъртта на Алексей Навални, който почина преди седмица.

Налагат също така нови ограничения върху износа на близо 100 субекта за предоставяне на подкрепа на Русия и предприемат действия за допълнително намаляване на енергийните приходи на Русия.

„Тези санкции ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за своята агресия в чужбина и репресиите у дома“, заяви американският президент Джо Байдън.