Европа

Въпреки санкциите: Сърбия е успяла да получи оръжие от Русия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Сърбия е успяла да получи няколко оръжейни доставки от Русия. Това се случва въпреки международните санкции заради войната в Украйна и твърденията на ръководството на балканската страна, че се стреми към членство в Европейския съюз. Президентът Александър Вучич представи руска система за електронно заглушаване на безпилотни летателни апарати, известна като "Репелент", както и друго военно оборудване.

Първоначалната доставка достигна до Сърбия преди няколко месеца, въпреки че въздушното пространство на страната е почти изцяло заобиколено от държави - членки на НАТО, които са единодушни относно налагането на ембарго срещу Русия. По време на инспекцията на техниката Вучич заяви, че въоръжението е необходимо на страната, за да "пази военния си неутралитет, но и да защитава небето и гражданите си". 

 

Сърбия ревниво ще пази военния си неутралитет, но и ще защитава небето и гражданите си. Ще имаме достатъчно способности за това винаги. Големи аплодисменти за нашите бойци, нашите герои, за нашите ветерани, които днес са тук с нас, за хората, които винаги са били готови да положат живота си на олтара на своята родина.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Сърбия остава единствената европейска държава, която отказа да се присъедини към ембаргото на ЕС срещу Русия след началото на агресията в Украйна преди две години. Тя е и единствената европейска страна, която продължава да подписва споразумения с Русия. По-голямата част от неотдавнашното сръбско военно разширение идва от Русия, но също така и от Китай, както и от някои европейски производители на оръжие и самолети.