Свят

Готвели размяна на Навални с убиец от ФСС, излежаващ присъда в Германия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Алексей Навални е бил убит, защото е бил близо до освобождаване при готвена размяна на затворници. Това заяви неговата съюзничка Мария Певчих във видео в ЮТюб канала на видния опозиционер. Според нея, в навечерието на смъртта му, Навални е трябвало да бъде освободен от наказателната колония заедно „с двама американски граждани“ при размяна за осъден на доживотен затвор в Германия наемен убиец.

 

Навални трябваше да бъде освободен през следващите дни. Защото получихме решение за размяна. В началото на февруари на Путин беше предложена размяна между офицера от Федералната служба за сигурност и наемен убиец Вадим Красиков, който излежава присъда за убийство в Германия, и двама американски граждани и Алексей Навални. Получих потвърждение, че преговорите са в ход, бяха във финален етап на 15 февруари. На 16 февруари Алексей беше убит.

Мария Певчих – съюзник на Алексей Навални

А с пост в социалната мрежа „Екс“ говорителката на Навални – Кира Ярмиш – съобщи, че сътрудниците му търсят място за публично поклонение пред тленните му останки. По този начин неговите поддръжници ще получат възможност да се сбогуват с него.

Тялото на покойния критик на Кремъл беше предадено на майка му в арктическия град Салехард в събота. Все още не са оповестени договореностите за погребението му.

Руски канали в Телеграм пишат, че Навални може да бъде погребан в московско гробище, където вече се извършвали приготовления. Очакваната дата е 29 февруари.